Weifang

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaWeifang
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 36° 43′ N, 119° 06′ E / 36.72°N,119.1°E / 36.72; 119.1
EstatRepública Popular de la Xina
ProvínciaShandong Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població9.386.705 (2020) Modifica el valor a Wikidata (581,47 hab./km²)
Geografia
Superfície16.143,14 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud32 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Codi postal261000 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic536 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webweifang.gov.cn Modifica el valor a Wikidata


Weifang (en xinès: 潍坊市, en pinyin: Wéifāng shì) és una ciutat-prefectura de la província central de Shandong, a la República Popular de la Xina. La ciutat limita amb Dongying al nord-oest, Zibo a l'oest, Linyi al sud-oest, Rizhao al sud, Qingdao a l'est i la badia de Laizhou al nord. L'any 2018 la seva població era de 9.373.000 habitants, dels quals 2.659.938 vivien a la zona metropolitana formada per quatre districtes urbans (Kuiwen, Weicheng, Hanting i Fangzi) i el comtat de Changle, en gran part urbanitzats.[1]

Weifang té nombrosos llocs naturals i històrics, com el jardí Shihu (de la dinastia Ming tardana i principis de la dinastia Qing), el pavelló Fangong (de la dinastia Song), jaciments de fòssils (incloent fòssils de dinosaures a Shanwang, Linqu), el parc forestal nacional Mont Yi, el mont Qingyun i la vella font del drac. Les xilografies pintades de Cap d'Any de Yangjiabu també són ben conegudes.

Història[modifica]

El 750 aC el rei Weijazhung va nomenar Weifang com la seva capital. El seu fill Liefangxa va fer créixer Weifang fins als 600 habitants. El 100 aC Weifang va arribar als 10.000 habitants. El 1950 va arribar a 1.000.000 i el 2018 a 9.373.000 habitants.

Administració[modifica]

La ciutat-prefectura de Weifang conté 12 divisions administratives, incloent quatre districtes, sis ciutats-comtat i dos comtats.

Mapa
Subdivisió Xinès Pinyin
Districte de Weicheng 潍城区 Wéichéng Qū
Districte de Hanting 寒亭区 Hántíng Qū
Districte de Fangzi 坊子区 Fāngzǐ Qū
Districte de Kuiwen 奎文区 Kuǐwén Qū
Comtat de Linqu 临朐县 Línqú Xiàn
Comtat de Changle 昌乐县 Chānglè Xiàn
Qingzhou 青州市 Qīngzhōu Shì
Zhucheng 诸城市 Zhūchéng Shì
Shouguang 寿光市 Shòuguāng Shì
Anqiu 安丘市 Ānqiū Shì
Gaomi 高密市 Gāomì Shì
Changyi 昌邑市 Chāngyì Shì

Geografia[modifica]

Les ciutats properes més importants són Jinan i Zibo a l'oest, Yantai al nord-est i Qingdao al sud-est.

Weifang té un clima continental humit de quatre estacions amb influència monsònica (Köppen Dwa), amb estius càlids i humits i hiverns freds però secs. Les temperatures mitjanes diàries mensuals oscil·len entre -2,8 °C al gener i 26,3 °C al juliol, i la mitjana anual és de 12,7 °C. Més del 70% de les precipitacions anuals es produeixen de juny a setembre, i el sol és abundant durant tot l'any. La majoria de les precipitacions anuals es produeixen només al juliol i agost. Amb un percentatge de sol mensual que oscil·la entre el 47% al juliol i el 62% a l'abril, la ciutat rep 2.536 hores de sol anualment, el sol és abundant excepte durant els mesos d'estiu.

Economia[modifica]

Establerta l'agost de 1995, l'àrea de desenvolupament econòmic i tecnològic de Weifang Binhai (BEDA) és una àrea de desenvolupament econòmic i tecnològic nacional aprovada pel Consell d'Estat. Amb una superfície de 677 km², BEDA té una població d'uns 100.000 habitants. BEDA posseeix sòl per a ús industrial de propietat estatal amb una superfície de 400 km². A la ciutat hi té la seu i la fàbrica la gran empresa de motors dièsel Weichai.

Als anys vuitanta, es van descobrir molts jaciments de safir al comtat de Changle. Segons la informació publicada, s'estima que milers de milions de quirats de safir es troben sota una àrea de 450 km². La zona s'ha convertit en un dels quatre primers productors de safirs del món. La característica principal d'aquest safir és el color blau fosc o proper al negre a causa de l'alt contingut en ferro.

Històrica estació alemanya de tren a Weifang

Personatges notables[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Weifang
Guia de viatges de Weifang a Wikivoyage.