Wendy Freedman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWendy Freedman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 juliol 1957 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Toronto (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Toronto - Philosophiæ doctor (–1984) Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiPhilipp Kronberg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Pasadena Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióastrònoma, física Modifica el valor a Wikidata
OcupadorCarnegie Institution for Science Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

TED: wendy_freedman Modifica el valor a Wikidata

Wendy Freedman (Toronto, 17 de juliol de 1957) Wendy Laurel Freedman és una astrònoma canadenca-estatunidenca, coneguda per la mesura de la constant de Hubble, i per ser la directora del Carnegie Observatoris en Pasadena, Califòrnia, i Las Campanas, Xile. Actualment és professora d'astronomia i astrofísica a la Universitat de Chicago.[1][2][3]

Els seus principals eixos d'investigació rauen en la cosmologia observacional, fent servir el telescopi espacial Hubble, el telescopi espacial Spitzer i el telescopi Magallanes terrestre. Els seus projectes de recerca s'han centrat fins ara en la mesura de l'expansió de l'univers, actual i passada, i la caracterització de la naturalesa de l'energia fosca, I també les poblacions estel·lars de galàxies la seva evolució.[1][2][3]

Biografia[modifica]

Des de petita va tenir interès per la ciència i per això va seguir un pla formatiu científic a l'institut.[4] Va decidir estudiar a la Universitat de Toronto, on primer va estudiar biofísica, però va acabar especialitzant-se en astronomia. Va graduar-se el 1979.[5] Va quedar-se a la Universitat de Toronto on va realitzar un Ph.D d'astronomia i astrofísica el 1984.[6] El mateix any va unir-se al Carnegie Observatoris a Pasadena, Califòrnia, com a post-doctorada, on va investigar sobre les variables cefeides. També va ser personal científic de la universitat i tres anys més tard va ser la primera dona amb una posició permanent al Carnegie. El 2003 va ser anomenada al Crawford H. Greenewalt Chair i directora del Carnegie Observatoris.[7]

Constant de Hubble[modifica]

Freedman va ser co-líder d'un equip internacional format per 30 astrònomes per dur a terme el Telescopi espacial Hubble Key Project, un programa amb l'objectiu d'establir l'escala de distàncies de l'Univers i mesurar l'índex d'expansió actual, una quantitat coneguda com constant de Hubble. Aquesta constant determina la mida de l'univers visible i és clau per a poder determinar la seva edat. En el transcurs del projecte, l'equip va mesurar les distàncies a 24 galàxies utilitzant les estrelles variables, cefeides, i va mesurar la constant de Hubble utilitzant cinc mètodes independents. Les investigadores del grup que dirigia Freedman van publicar el seu resultat final l'any 2001.[8] L'estudi va proporcionar uns valors de la constant precisos al 10%, resolent el factor que havia estat durant molt de temps en debat.

Giant Magellan Telescope[modifica]

Freedman va iniciar el projecte Giant Magellan Telescope (GMT) com a membre de la junta directiva des del 2003 fins al 2015. GMT és un consorci internacional de universitats capdavanteres i institucions científiques per construir un telescopi òptic de 25-metres a Las Campanas Observatori situat als Andes xilens. Consta d'un mirall primari de 24 metres de diàmetre, considerant-se, un cop finalitzada la seva construcció, el telescopi sobre terra més gran del món. El telescopi, ha entrat a la seva fase de construcció i s'espera que estigui en ple funcionament el 2024. Permetrà produir imatges deu vegades més nítides que les obtingudes amb el telescopi espacial Hubble.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Livio, Mario; Riess, Adam. «Wendy Freedman» (en anglès). Physics Today, 17-07-2017. [Consulta: juny 2022].
  2. 2,0 2,1 Oakes, Elizabeth H. Encyclopedia of World Scientists (en anglès). Infobase Publishing, 2007, p. 251 i ss.. ISBN 978-1-4381-1882-6. 
  3. 3,0 3,1 «Wendy L. Freedman». The Department of Astronomy and Astrophysics. University of Chicago. [Consulta: 9 juny 2022].
  4. Amy Ellis Nutt, "Will the universe disappear, or does a mysterious force have other plans for it? Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine." The Star-Ledger, Newark, NJ (December 5, 2002)
  5. National Academy of Sciences, "InterViews: Wendy L. Freedman"
  6. Carnegie Institution, "The Carnegie Observatories: Director Arxivat 2012-05-31 a Wayback Machine."
  7. Elizabeth H. Oakes, Encyclopedia of World Scientists, "Wendy Freedman"
  8. Freedman, W. L.; Madore, B. F. «Final Results from the Hubble Space Telescope Key Project to Measure the Hubble Constant». Astrophysical Journal, 553, 2001, p. 47. DOI: 10.1086/320638.