Vés al contingut

What the Butler Saw (mutoscopi)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaWhat the Butler Saw
Descripció
Gènerecinema pornogràfic Modifica el valor a Wikidata

What the Butler Saw és una seqüència cinematogràfica que va ser rodada per a ser exhibida en bucle als mutoscopis (unes màquines escurabutxaques dissenyades per a la passada individual de pel·lícules curtes). Constitueix un exemple primerenc de les pel·lícules eròtiques que daten de principis del segle xx.

Contingut[modifica]

La cinta presenta una escena en la qual es veu una dona que es desvesteix parcialment en el seu dormitori, com si un "majordom" voyeurista l'estigués mirant a través de l'ull d'un pany. La pel·lícula es podia veure introduint una moneda en un mutoscopi, la qual cosa alliberava una manovella que girada per l'espectador feia avançar la pel·lícula.

Història[modifica]

El títol d'aquesta filmació es va utilitzar àmpliament a Gran Bretanya com un terme genèric per a dispositius i pel·lícules d'aquest tipus..[1][2]

La frase havia ingressat en la cultura popular britànica després del cas de divorci de 1886 de Lord Colin Campbell i de Gertrude Elizabeth Blood. La prova depenia de si el seu majordom podria haver vist a Lady Campbell en delicte flagrant amb el capità Shaw (membre de la brigada de bombers de Londres), a través de l'ull del pany del seu menjador en el 79 de Cadogan Plau de Londres.[3]

Les normes socials estan subjectes a canvis, i a partir de la dècada de 1950 aquesta i altres pel·lícules similars es van considerar inofensives en comparació amb l'eròtica contemporània.

Referències[modifica]

  1. Katherine Mullin. James Joyce, sexuality and social purity. Cambridge University Press, 2003, p. 145. ISBN 0-521-82751-5. 
  2. Paul Clee. Before Hollywood: from shadow play to the silver screen. Houghton Mifflin Harcourt, 2005, p. 133. ISBN 0-618-44533-1. 
  3. Roger Wilkes «Inside story: 79 Cadogan Place». , 07-04-2001.