Vés al contingut

Wilhelm Ahrens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWilhelm Ahrens
Biografia
Naixement3 març 1872 Modifica el valor a Wikidata
Lübz Modifica el valor a Wikidata
Mort23 abril 1927 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
Rostock Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Rostock Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaUeber eine Gattung n-fach periodischer Functionen von n reellen Veränderlichen  (1895 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiOtto Staude Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Rostock Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, escriptor Modifica el valor a Wikidata

Wilhelm Ahrens (Lübz, 3 de març de 1872 - Rostock, 23 d'abril de 1927) va ser un matemàtic alemany, conegut per les seves obres de matemàtica recreativa.

Vida i obra[modifica]

Ahrens va estudiar matemàtiques a les universitats de Berlín, Friburg i Rostock. Es va doctorar el 1895 en aquesta última. El curs següent va ser professor de l'Escola Alemanya d'Anvers i després va passar dos semestres a la universitat de Leipzig estudiant amb Sophus Lie. Això va fer que publiqués alguns treballs de teoria de nombres.[1]

De 1897 a 1904 va ser professor de l'escola d'arquitectura i de l'escola d'enginyeria mecànica de Magdeburg. Va deixar aquest càrrec el 1904, en municipalitzar-se l'escola, tement ser destinat a un lloc inferior.[2]

A partir de 1904 es va establir com a estudiós privat a Rostock i des de llavors va desenvolupar una gran activitat literària i divulgadora en revistes, diaris i llibres. Com a excel·lent jugador d'escacs, es va interessar pels jocs i entreteniments matemàtics. Va morir d'una grip, amb només 55 anys.[3]

Ahrens va redactar l'article sobre Jocs Matemàtics del primer volum de l'enciclopèdia de les ciències matemàtiques (1900),[4] tema al que va dedicar bona part del seu temps i pel qual és recordat avui en dia. Els seus llibres Mathematische Unterhaltungen und Spiele (Entreteniments i Jocs Matemàtics)[5] en dos volums (1910 i 1918) i Mathematische Spiele (Jocs Matemàtics)[6] (1907, reeditat els anys 1911, 1916 i 1919) van assolir una fama merescuda en aquest camp.

També va editar la correspondència de Jacobi i va estudiar els quadrats màgics.[7]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Wilhelm Ahrens» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Lorey, Wilhelm. «Ahrens, Wilhelm Ernst Martin Georg». Deutsche Biographie, 1953. [Consulta: 7 setembre 2019]. (alemany)