Vés al contingut

Xixons

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Xixons
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVI Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud613 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSanta Susanna (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 56′ 52″ N, 1° 36′ 04″ E / 41.947666°N,1.601229°E / 41.947666; 1.601229
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC17601 Modifica el valor a Wikidata

Xixons és una masia que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català de Riner (Solsonès).[1] Es troba molt a prop de cal Cabot, que també forma part de l'inventari del patrimoni català.

Descripció[modifica]

Gran masia senyorial de planta rectangular i orientada de nord a sud.

La torre

Teulada de doble vessant. Està construïda en dues fases, conservant, però, tota la construcció primitiva. La segona fase es feu davant de la primera per engrandir la casa. La façana principal, de nova construcció, està orientada a l'oest, amb grans balconades al primer pis i galeries amb arcades al superior. La porta principal es troba a l'antiga façana, a llevant. És d'arc de mig punt dovellada; damunt de la porta hi ha un matacà, restes de l'antiga fortificació, amb blocs tallats i en filades, amb dues espitlleres al centre, una vertical i estreta i una altra al damunt d'horitzontal, la part inferior buidada i la superior segueix la decoració de la cornisa de l'edifici. La paret nord té diversos finestrals; un d'ells amb decoracions neoclàssiques. Hi ha també una finestra renaixentista emmarcada per una llinda de pedra amb decoracions florals i per dos columnes amb capitells decorats amb motius animals i vegetals; al damunt hi ha una cornisa amb decoració geomètrica. Sobresurt per damunt de la casa una torre rectangular. El parament és de pedres tallades i col·locada en filades.[2]

Notícies històriques[modifica]

Can Xixons, en una imatge d'entre 1890 i 1923.

La masia de Xixons és una gran masia amb restes de fortificació. Les primeres notícies documentals són del segle xi. Fins al segle xv la casa era a l'indret de Xixons Vell, aquest indret és a un quilòmetre aproximadament, en direcció al riu Cardener (est), en un petit promontori cobert de bosc (pins). Hi ha moltes pedres i fins i tot una pica (ara trencada). Al segle xvi (1551) trobem a Pere de Xixons que era administrador del Santuari del Miracle. Posteriorment, Miquel Xixons, 1716-1717, era alumne de la Universitat de Solsona i defensà unes conclusions de Filosofia juntament amb en Roque Viles i Domènec Soldevila. A 1762 fou admès pel Col·legi, J. Gerris i Xixons, estudiant, amb el sou de 5 lliures a l'any i un parell de sabates. Al segle xix i XX, s'han fet moltes reformes a la casa, engrandint-la i restaurant-la; la més important fou la dels anys 60 del segle xx, quan es va reformar tota la façana sud, convertint-la en la principal.[2]

Referències[modifica]

  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 «Masia de Xixons». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 setembre 2014].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xixons