AGIR

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAGIR
Dades
TipusPartit polític
Ideologia políticaAnticapitalisme
Alineació políticaEsquerra
País d'origen Galícia
Història
Creació2001
Data de dissolució o abolició2016 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webagir-galiza.org… Modifica el valor a Wikidata

AGIR va ser una organització d'estudiants d'ideologia nacionalista gallega d'esquerres i anticapitalista. Està present en diferents comarques de Galícia (Estat Espanyol).

Història[modifica]

AGIR va ser creada després de la fusió d'altres 4 organitzacions prèvies: Estudiants Independentistes, la Federació d'Estudiants Revolucionaris (FER), l'Assemblea Galega d'Estudiants Antifeixistes i CAMEM, sent la FER (propera a Primeira Linha) la més favorable a la unificació. La majoria dels militants d'Estudiants Independentistes (la més gran de les organitzacions unificades) va abandonar AGIR a causa de desacords amb la línia política de la nova organització. En les eleccions al claustre de 2012 a la Universitat de Santiago de Compostel·la AGIR va obtenir el seu primer representant en el Consell de la Universitat.[1] En les eleccions de 2014 AGIR va aconseguir dos representants.[2] En març de 2016, al costat d'altres organitzacions estudiantils nacionalistes i d'esquerra de Galícia, va passar a formar l'organització Erguer - Estudantes da Galiza.

Ideologia, objectius i estructura[modifica]

AGIR defensava una educació pública,[3][4] en gallec,[5] no patriarcal, democràtica i de qualitat. També lluitaven contra la privatització i per un pla educatiu per a Galícia, en gallec i contra el masclisme a les aules.[6] AGIR va estar fortament vinculada a la desapareguda coalició Nós-Unidade Popular, especialment a la seva ala juvenil: Briga. L'estructura bàsica i central d'AGIR eren els diferents comitès formats en cada facultat o institut on mantenien presència.

Referències[modifica]