Aiguamolls de Vassiugan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaAiguamolls de Vassiugan
(ru) Васюганские болота Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusPantà Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaWestern Siberia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaóblast de Tomsk (Rússia) i Rússia Modifica el valor a Wikidata
Map
 57° 34′ N, 75° 39′ E / 57.57°N,75.65°E / 57.57; 75.65
Dades i xifres
Superfície53.000 km² Modifica el valor a Wikidata
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Data6 març 2007
Identificador5114
Mapa de la tundra de Vassiugan.

Els aiguamolls de Vassiugan és una zona pantanosa de Sibèria Occidental i una de les més grans del món. Es troba entre els rius Obi i Irtix, al territori de la plana de Vassiugan, que s'estén entre les províncies de Novossibirsk, d'Omsk i de Tomsk, a Rússia. Limita al sud amb l'estepa de Baraba.

Ocupa una àrea de 53.000 km² (fins i tot més gran que la superfície d'alguns països, com Suïssa, que té una superfície de 41.000 km²). En aquest zona neix el riu Vassiugan així com el seu afluent, el Txijapka.

Tragèdia de Vassiugan[modifica]

Aleksandr Soljenitsin menciona aquests mateixos aiguamolls com la destinació d'una gran expulsió d'"enemics del poble", fou costum del règim soviètic enviar grans contingents de persones a regions gairebé inhabitables a la força sota el pretext de colonitzar-les. El 1930 foren enviats des de Tomsk pel riu Obi més 10.000 famílies (de 60.000 a 70.000 persones) fins als illots de Vassiugan situats sobre la tundra congelada. En pocs dies la majoria dels nens ja havien mort i la resta, sense aliments ni eines, van veure que era impossible habitar aquell lloc. Incapaços de tornar perquè hi havia posts militars al camí de tornada, l'única opció que tenien era endinsar-se en la tundra gelada. Cap d'ells no sobrevisqué.