Alemanys de Jutlàndia Meridional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàAlemanys de Jutlàndia Meridional
Tipusgrup humà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatDinamarca Modifica el valor a Wikidata
Bandera dels Alemanys de Jutlàndia Meridional[1]

Els alemanys de Jutlàndia Meridional (o Slesvig Septentrional) són una minoria lingüística de parla alemanya a Dinamarca. Són la minoria nacional autòctona més important de la Dinamarca continental (o sigui, sense comptar Groenlàndia i les illes Fer-Oer).

Situació[modifica]

Viuen al Comtat de Jutlàndia Meridional (en alemany, Nordschleswig). Són entre 15.000 i 20.000 individus, dels quals només el 20% empra l'alemany en les relacions quotidianes, concentrats als municipis de Tinglev (Tingleff), Aabenraa (Apenrade), on editen el diari Der Nordschleswiger, i Haderslev (Hadersleben).

Estatut legal[modifica]

La llengua rep cert suport dels 16 regidors que tenen a 9 consells municipals, però no hi ha reconeixement oficial, ja que el danès és l'única llengua oficial. Tot i així, els 8.000 que es declaren encara germanòfons tenen protecció especial mercè el Bonn-Kopenhagener Erklärungen (Acord germanodanès) del 1955.

Organitzacions i partits[modifica]

Bandera de la BDN

Són representats pel Bund Deutscher Nordschleswiger (Lliga dels Alemanys de Slesvig Nord, BDN) associació cultural dels alemanys de Jutlàndia Meridional amb la finalitat de fomentar l'ús i l'ensenyament de la llengua alemanya. Té 4.100 membres i el seu partit polític, l'Slesvigsk Parti (Schleswigsche Partei) té alguna presència institucional. És membre de la Unió Federalista de les Comunitats Ètniques Europees (UFCEE).(BDN, 4.100 membres) i el seu partit polític, el Slesvigsk Parti (Schleswigsche Partei) i la Deutscher Schul- und Sprachverein für Nordschleswig (Associació per a la llengua i escola alemanyes a Slesvig Nord), que manté 24 llars d'infants (600 alumnes), 18 escoles maternals (1.200 alumnes) i un Deutsches Gymnasium a Abenra amb l'ensenyament en alemany. Endemés, l'alemany és la segona llengua d'ensenyament a les escoles públiques daneses.

El diari Der Nordschleswiger, gairebé tot ell en alemany, edita 4.000 exemplars. i l'associació Heimatkundliche Arbeitsgemeinschaft für Nordschleswig treu l'almanac anyal Deutscher Kalender für Nordschleswig. No hi ha programes de ràdio i televisió locals, però reben perfectament els que s'emeten des d'Alemanya. També se celebra un festival de caràcter folklòric, Knivsbergfest.

Referències[modifica]

  1. Informació sobre aquesta bandera a la pàgina Flags of the World

Enllaços externs[modifica]