Anita (pel·lícula de 1980)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaAnita
Fitxa
DireccióRassoul Labuchin Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióRassoul Labuchin Modifica el valor a Wikidata
FotografiaCees Samsom Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenHaití Modifica el valor a Wikidata
Estrena1980 Modifica el valor a Wikidata
Durada45 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcrioll haitià Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema per a adolescents Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0243765 Letterboxd: anita-1982 Allmovie: v489495 TMDB.org: 340274 Modifica el valor a Wikidata

Anita és una una pel·lícula haitiana de 1980, dirigida per Rassoul Labuchin. Aborda la situació dels restaveks (infants esclaus haitians). Segons els crítics, la pel·lícula va anunciar una nova era al cinema haitià[1].

Argument[modifica]

L'Anita és una noia pobra camperola haitiana. Va a treballar com a mestressa de cases per a una família benestant a la capital Port-au-Prince. Aquí és maltractada i acaba en un estat d'esclavitud.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Anita va ser innovadora en diversos aspectes: va ser la primera pel·lícula que va cridar l'atenció sobre la situació dels restaveks[2]. També és la primera pel·lícula feta en kreyòl[3] i que reflecteix una sèrie d'aspectes de la cultura haitiana, inclòs vudú[4]. A més, descriu la migració del camp a la ciutat, la vida domèstica i les diferències de classe dins de la societat haitiana.

Com que fer una pel·lícula d'aquest tipus durant el regnat del dictador Jean-Claude Duvalier era perillós, el director Labuchin va abandonar temporalment el país. Només va poder tornar quan Jean-Bertrand Aristide va arribar al poder. Després va exercir com a alcalde de Port-au-Prince durant diversos anys.

La pel·lícula està pensada per a nens. La història s'explica com un conte de fades. Aquest va ser en part un intent de camuflar el seu missatge polític i social. No obstant això, es reflecteix la dura realitat.[5]

L'holandès Hans Fels va formar part de l'equip de filmació. Va fer el documental "Mijn vriend de burgemeester"[5] sobre aquesta experiència per a la VPRO.

Anita va ser rodada a Port-au-Prince. El 2008 es mostra regularment a la televisió haitiana.[6].

Referències[modifica]

  1. (anglès)Haitian Corner in Chan, M. (ed.) (1992) EX-ILES. Essays on Caribbean Cinema. New Jersey: Africa World Press. Gearchiveerd op 22 mei 2007.
  2. (francès)Anita op de pagina Africulture
  3. (anglès)Hollywood, Haitiwood? Haiti's Film Industry Thrives Despite Hard Times door S. Jacobs op de pagina We Haitians. Gearchiveerd op 7 februari 2020.
  4. (anglès)Haiti – Cinema Revival op de pagina van de organisatie WACC
  5. 5,0 5,1 Mijn vriend de burgemeester op de pagina van het VPRO-programma Tegenlicht, met videobestand van de documentaire. op 21 juni 2008.
  6. Bloed vloeit rijkelijk in opera uit Haïti door J. Schuring op de pagina De Kracht van Cultuur