Antrotopònim

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un antrotopònim (o antropotopònim) és un toponím que prové o conté un antropònim, és a dir, d'un nom propi de persona.[1] També poden derivar en honor d'un sant (o a una evocació mariana), en aquest cas, es denomina hagiotopònim.

Els antrotopònims sovint es creen com a forma d'honorar als propietaris d'un determinat terreny, o com a forma d'anomenar una població que gira al voltant d'una granja o conreu amb un propietari conegut. També es poden crear com a forma d'honorar, més generalment, una personalitat famosa o fundadora d'un territori, com és el cas d'Alexandria, fundada per Alexandre el Gran; o el país Colòmbia, amb llur nom derivat del de Cristòfor Colom. Els antrotopònims acostumen a ser més comuns en la toponímia menor.

És important distingir-los dels topònims que han generat cognoms, i aleshores han passat a formar part de l'antroponímia, com és el cas de Balaguer, Montcada o Albinyana, entre altres exemples.

Als Països Catalans[modifica]

Als Països Catalans hi podem trobar molts exemples d'antrotopònims i hagiotopònims. Pel que fa a la toponímia major, els exemples d'antropònims més evidents els podem trobar en els noms dels municipis de Callosa d'en Sarrià, la Serra d'en Galceran al País Valencià; o l'ús de son com a marca de propietat (açò d'en) en municipis com Son Servera a les Illes Balears. Al Baix Segura trobem també la Granja de Rocamora i los Montesinos. Antrotopònims menys evidents són Crevillent, Ontinyent o Meliana.[2]

Una part important dels topònims que comencen per beni (i bini- a les Illes Balears) són antrotopònims provinents de l'època andalusina.[3] Prové d'ibn- 'família de', i indiquen el llinatge al qual pertanyia una determinada alqueria. Exemples d'aquests topònims els podem trobar en els topònims de Benidorm, Benissa o Binissalem.[2]

Els més comuns i evidents, però, són els hagiotopònims. L'Institut Cartogràfic de Catalunya va situar l'any 2013 hagiotopònims (entre toponímia major i menor) a Catalunya[4] i fins a 18 a la toponímia major al País Valencià.[2] Alguns hagiotopònims no són evidents, com Sants o Gràcia, que han perdut l'evidència del seu caràcter religiós.

Referències[modifica]

  1. «Os haxiotopónimos e os antrotopónimos» (en gallec). [Consulta: 16 febrer 2021].
  2. 2,0 2,1 2,2 Membrado Tena, Joan Carles «Origen historicolingüístic i contingut semàntic de la toponímia municipal valenciana a través d'un SIG». Els noms en la vida quotidiana. Actes del XXIV Congrés Internacional d'ICOS sobre Ciències Onomàstiques., 2011.
  3. Mahiques Bataller, Aitor «ESTUDI DE LA DISTRIBUCIÓ DELS TOPÒNIMS AMB L'ELEMENT BENI». Academia.edu.
  4. Parella, Miquel «La composició de la toponímia de Catalunya. Els genèrics dels topònims catalans i la seva distribució dialectal». Revista Catalana de Geografia, 19-02-2015. ISSN: 1988-2459.