Babiana ringens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBabiana ringens Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaIridaceae
TribuIxieae
GènereBabiana
EspècieBabiana ringens Modifica el valor a Wikidata
Ker Gawl., 1804
Nomenclatura
BasiònimAntholyza ringens Modifica el valor a Wikidata

Babiana ringens és una espècie de planta bulbosa perenne de la família de les Fabaceae endèmica del Sud d'Àfrica, en concret del sud-oest del Cap, típica de les zones del Fynbos. És una espectacular planta de flors molt vistoses que amb cura creix molt bé en cultiu i s'adapta als recipients profunds, jardineres, llits elevats i rocalles. Segons la Red List of South African Plants, es troba en estat de preocupació menor (Least Concern en anglés).[1] El seu nom comú és flor de babuí (Baboon flower), ja que aquests primats els agrada moltíssim alimentar-se de les flors d'aquesta planta.[2]

Descripció[modifica]

El Port[modifica]

Presenta una tija principal d'uns 15-40 cm, estèril, formant una perxa i les flors neixen d'un extrem estret just a nivell del terra.

Les Fulles[modifica]

Són estretes, rígides, amb pèls curts o gairebé sense pilositat.

Les Flors[modifica]

Les flors poden ser de colors variats com malva a violeta o blanques a groc pàl·lid. Normalment amb marques fosques a la base dels tèpals més inferiors. Presenten un tub d'uns 8 a 18 mm de llarg i les anteres poden ser d'un color blau fosc o negre i en forma de fletxa. Les bràctees internes es divideixen en dues i l'ovari és pilós. El període de floració és de 3 a 4 setmanes i les flors i el fullatge moren de nou a l'estiu.

Distribució i hàbitat[modifica]

Babiana ringens és un endemisme del Sud d'Àfrica. Actualment la majoria de les poblacions estan fora dels límits de les reserves naturals i sobreviuen principalment a les butxaques fragmentades del renosterveld i a les terres agrícoles de propietat privada. És endèmica de l'anomenat Bioma Fynbos i es produeix en pisos, turons i vessants de les muntanyes de Malmesbury a Tulbagh, Wolseley i Wellington al sud-oest del Cap. S'ha tornat rara a Malmesbury i ara es troba més comunament al voltant Tulbagh i Wolseley al riu Breede Alt Valle. Creix en sòls argilosos, pedregosos fèrtils en la vegetació del Breede Shale Renosterveld (en africà: "terra de rinocerons"), sovint en associació amb altres geòfits de floració primaveral incloent la Geissorhiza erosa de flors vermelles, l'orquídia de color rosa Satyrium erectum i la flor de formes blaves Lachenalia unifolia.

Taxonomia[modifica]

Babiana ringens va ser descrita per Ker, Charles Henry Bellenden[3]

Etimologia[modifica]

  • Babiana: és el nom genèric que deriva del mot germànic baviaantje el qual significa "petit babuí". El nom al·ludeix a les observacions fetes pels primers colons al Cap els quals es van adonar que la majoria dels babuïns Chacma (Papio ursinus) locals del sud eren molt parcials als seus corms. El botànic britànic JB Ker Gawler va establir formalment el gènere Babiana quan va descriure B. plicata Ker Gawl. (Ara B. fragrans), l'espècie tipus, en la revista botànica de Curtis en 1802.
  • ringens: epítet específic descriptiu que fa referència als dos pètals bilabiats oberts.

Sinonímia[modifica]

  • Antholyza ringens L.
  • Babiana ringens subsp. ringens[4]

Referències[modifica]

  1. «Threatened Species Programme | SANBI Red List of South African Plants» (en anglès). [Consulta: 17 desembre 2021].
  2. «Babiana stricta, Baboon Flower, Bulb/Tuber/Rhizome etc.,». [Consulta: 17 desembre 2021].
  3. «Babiana ringens». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 17 juny 2015].
  4. «Babiana ringens (L.) Ker Gawl. — The Plant List» (en anglès). The Plant List - A working list of all plant species. [Consulta: 17 desembre 2021].

Bibliografia[modifica]

  • John Manning. Field Guide to FYNBOS. Struik Publishers, 2008, p. 188. ISBN 9781770072657.