Batalla d'Hormozgan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla d'Hormozgan
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data226 Modifica el valor a Wikidata

La batalla d'Hormozgan o Hormozdgān (arabitzat Hormozjān) fou un enfrontament militar entre el persa Ardaixir I i el rei de reis part Artavan V que va permetre la pujada al poder de la dinastia sassànida. El lloc exacte no s'ha pogut determinar si bé és molt possible que fos a Rām-Hormoz, que encara existeix a uns 65 km a l'est d'Ahwaz, en una gran plana al peu d'uns turons situats a l'extrem nord-est de les muntanyes Bengestan als Zagros.

La batalla s'hauria lliurat el 226. El rei part va resultar mort i els sassànides es van poder imposar. La data a la Crònica d'Arbela sembla errònia (la mateixa obra es discutida). Els perses disposaven de 10.000 cavallers alguns amb armadura flexible; els parts eren més però estaven menys preparats. Ardaxir va agafar llavors el títol de Šāhānšāh (“Rei de Reis").

Bibliografia[modifica]

  • Geo Widengren, “The Establishment of the Sasanian Dynasty in the Light of New Evidence,” in Atti del Convegno internationale sul tema: La Persia nel Medioevo (Roma, 31marzo-5april 1970), Rome, 1971, pàgs. 711-82.
  • A. Shapur Shahbazi, article "Hormozdgan" a l'Enciclopèdia Irànica