Beatus de Navarra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreBeatus de Navarra

Fol. 12v; Joan rep l'ordre d'escriure la revelació Modifica el valor a Wikidata
Tipusmanuscrit il·luminat, beatus i Comentari a l'Apocalipsi Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguallatí Modifica el valor a Wikidata
Creaciósegle XII
Materialpergamí Modifica el valor a Wikidata

El Beatus de Navarra és un manuscrit il·luminat que conté el comentari a l'Apocalipsi de Beat de Liébana. No se'n coneix exactament l'origen però havia estat a la catedral de Pamplona. Sembla produït a l'entorn de San Millán de la Cogolla el segle xii. Es conserva a París, la Biblioteca Nacional de França,[1] amb la signatura Nouv. acq. lat. 1366.

Descripció i història[modifica]

El còdex consta de 157 folis de pergamí, a doble columna de 37 línies en lletra carolina de transició. Mesura 347 x 237 mm. Hi ha 63 folis amb miniatures; algunes a doble foli, com el mapamundi dels folis 24v-25r, o la Jerusalem celestial, fol. 148v-149r.

És un dels beatus més tardans de la família I.[2]

El manuscrit va arribar a la Biblioteca Nacional de França el 1879 quan es va comprar a un llibreter de París; abans havia passat per llibreters d'Itàlia i Lió. Es desconeix el camí que va seguir, però el fet que en l'enquadernació hi hagués un document de Carles III de Navarra de 1389 ha fet pensar que es tracta del mateix còdex que està documentat a la Catedral de Pamplona el segle xvii i que havia desaparegut.[3] No se sap exactament d'on procedeix ni quan havia arribat a Pamplona; tampoc com va desaparèixer d'allà.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Com el Beatus de Arroyo i el de Saint-Sever
  2. Vegeu stemma a l'article Beatus
  3. El pare J. Moret el descriu el 1665 (J. Moret, Investigaciones históricas de las antigüedades del Reino de Navarra, Pamplona, 1665), citat per De Silva, nota 11

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Beatus de Navarra