Casa Laporta (Vilafranca de Conflent)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Laporta
Imatge
2013
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilafranca de Conflent Modifica el valor a Wikidata
Localització32, del carrer de Sant Joan Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 35′ 13″ N, 2° 22′ 01″ E / 42.586931°N,2.366813°E / 42.586931; 2.366813
Monument històric inventariat
Data25 octubre 1965
IdentificadorPA00104163

La Casa Laporta és un edifici de la vila de Vilafranca de Conflent, de la comarca del Conflent, a la Catalunya del Nord. Està inventariat[1] com a monument històric.

Està situada[2] en el número 32 del carrer de Sant Joan. En els baixos hi ha establiments de restauració. En el cadastre és la parcel·la 244.

Detall de la part superior de la façana

És una casa molt gran, datada en el segle xiv. Té un ràfec molt llarg, de 15,45 m. La construcció és d'aparell mitjà, molt regular, tant a la planta baixa com al primer pis, i de còdols, sens dubte posterior, en el segon. La planta baixa té quatre arcades ogivals, amb arestes aixamfranades, d'amplada uniforme (1,83 m), amb dovelles extradossades, sense clau d'arc. Hi ha grans dovelles damunt de muntants. La segona arcada de ponent té falses juntes gravades en aquestes dovelles grans. Sis forats de bastida per damunt dels arcs, sens dubte destinats a sostenir un pavelló. Al pis hi ha un cordó de suport; les 3 finestres actuals pertanyen al gòtic flamíger (finals del segle xv o començaments del XVI). Entre elles subsisteixen quatre muntants de les finestres originals, amb pedres altes de cantell; dos permòdols a l'altura de les llindes d'aquestes finestres i un tercer, alineat amb el permòdol superior de llevant, amb tres filades per damunt del cordó de suport. En el segon pis es troben quatre grans finestres de punt rodó, dels segles XIV - XV, amb les arestes aixamfranades, anteriors a una finestra d'estil gòtic flamíger, de travessa simple. Entre les dues finestres de punt rodó, hi ha un matacà entre dues finestres de punt rodó, dessota de l'arcada que fa de porta.

Referències[modifica]

  1. «Casa Laporte». Patrimoni. Govern francès. [Consulta: 24 setembre 2018].
  2. La casa en els ortofotomapes de l'IGN

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «189 - Vilafranca de Conflent». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Garrigou Grandchamp, Pierre. «Inventaire des édifices domestiques des XIIe, XIIIe et XIVe siècles à Villefranche de Conflent». A: La maison au Moyen Age. Toulouse: Société archéologique du Midi, 2002.