Comporta corredissa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Comporta corredissa tancant-se a Leer (Ostfriesland)

En enginyeria hidràulica, una comporta corredissa és un tipus especial de comporta que s'obre i es tanca seguint una trajectòria horitzontal de forma transversal a la resclosa formant un angle de 90° amb l'eix de la mateixa. El funcionament és molt similar al d'una porta corredissa d'un edifici. És el tipus de comporta que s'ha utilitzat per a les noves comportes de les recloses tipus Neo-Panamax,[1] en l'ampliació del Canal de Panamà inaugurada el 2016.[2]

Descripció[modifica]

Una comporta corredissa és un tipus especial de comporta de resclosa que s'obre i es tanca horitzontalment i lateralment perpendicular a l'eix de la resclosa. Aquest tipus de comporta consta de dues peces unides formant un calaix metàl·lic que es buida perquè tingui una mica de flotabilitat que es poden desplaçar en una ranura acanalada. El cos que segella la resclosa, visible a la foto avança fins a topar amb la paret oposada segellant la resclosa. Les comportes corredisses poden obstruir l'aigua cap a ambdós costats. En omplir la resclosa amb aigua mitjançant vàlvules, la pressió sobre les comportes canvia de manera que es poden obrir i tancar tant contra el corrent com a favor del corrent. Les comportes corredisses poden estar fetes de fusta, ferro o acer.[3]

Funcionament[modifica]

En general, s'instal·la per tancar una cambra de resclosa molt ampla i particularment gran i consisteix en una estructura d'acer autoportant similar a un vagó de tren que corre sobre rails a partir d'un allotjament construït a un lateral de la resclosa., i des d'aquest allotjament surt transversalment a l'eix de la resclosa fins a tancar-la. Uns sistemes de segellat especials garanteixen una baixa pèrdua d'aigua durant el bloqueig a la posició extrema.[4]

Comportes de resclosa[modifica]

  • Comporta enlairable com a panell de protecció amb moviment vertical cap amunt en la direcció del nivell de la comporta.
  • Comporta abatible com una comporta de resclosa d'un sol full amb eix horitzontal de rotació unit a la part inferior de la cambra de la resclosa.
  • Comporta de segment l com una presa que es pot girar al voltant dun eix horitzontal amb una comporta circular-cilíndrica.
  • Comporta mitral que consta de dues ales (poques vegades només una ala) amb un eix vertical de rotació.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Autoridad del Canal de Panamá. Proposal for the Expansion of the Panama Canal. Third Set of Locks Project. April 24, 2006. pp. 34-38
  2. «Canal ampliado alcanzará tres mil tránsitos neopanamax en 20 meses de operación» (en castellà), 01-03-2018. Arxivat de l'original el 2023-08-28. [Consulta: 28 agost 2023].
  3. «Dreh- und Schiebetore für den Hochwasserschutz» (en alemany), 21-10-2021. Arxivat de l'original el 2021-10-21. [Consulta: 28 agost 2023].
  4. «Wayback Machine», 28-08-2023. Arxivat de l'original el 2023-08-28. [Consulta: 28 agost 2023].

Bibliografia[modifica]

  • Ryszard Daniel, Tim Paulus: Lock gates and other closures in hydraulic projects. Butterworth-Heinemann, Amsterdam 2018, ISBN 978-0-12-809264-4, S. 120 ff.
  • Otto Lueger : Lexikon der gesamten Technik und ihrer Hilfswissenschaften, Band 7: Papierfärberei bis Schwefelsäure . Deutsche Verlags-Anstalt, Stuttgart, Leipzig, 2., vollständig neu bearbeitete Aufl. 1909, S. 721–723.
  • Hans Dehnert: Schleusen und Hebewerke . Springer-Verlag, Berlin 1954.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Comporta corredissa