Confédération Paysanne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConfédération Paysanne
Dades
Tipusorganització sense ànim de lucre Modifica el valor a Wikidata
Indústriaactivitats de les organitzacions patronals i consulars Modifica el valor a Wikidata
Objecte social(fr) Une agriculture paysanne, respectueuse de l'environnement, de l'emploi agricole et de la qualité des produits. Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaemployers' association (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació7 desembre 1987
Reemplaçat perConfédération nationale des syndicats de travailleurs paysans (fr) Tradueix
Fédération nationale des syndicats paysans (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitFrança i França Modifica el valor a Wikidata
Membre deEuropean Coordination Via Campesina (en) Tradueix
Via Campesina Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Format per

Lloc webconfederationpaysanne.fr Modifica el valor a Wikidata

La Confédération Paysanne és una organització agrària francesa. És membre de la Coordinadora Pagesa Europea i de Via Campesina.

Història[modifica]

La Confédération Paysanne va néixer a 1987. És el resultat de la reunió de dos sindicats minoritaris, la Federació Nacional de Sindicats de Pagesos (FNSP) i la Confederació Nacional de Sindicats de Treballadors Agrícoles (CNSTP).

Els pagesos de la Confederació obtingueren el 19,6% dels vots en les eleccions a Cambres d'Agricultura, que tingueren lloc el gener de 2007. No obstant això, va rebre 26,82% dels vots en les eleccions de gener de 2001. Segueix sent, per tant, el segon sindicat Agricultura francès, seguit de prop per la Coordination Rurale, sent l'organització majoritària la FNSEA.

Els pagesos de la Confederació són presents a gairebé tots els departaments francesos, incloent-hi les regions ultra-marines.

Les accions de José Bové tant a nivell nacional com internacional han expressat la Unió més enllà dels seus simpatitzants i de les fronteres franceses. La seva aplicació a les eleccions eleccions presidencials franceses de 2007 i la seva posició a l'esquerra de l'espectre polític francès sembla haver contribuït al debilitament de l'audiència de la seva organització entre els agricultors.

Objectius[modifica]

Confédération Payssanne advoca per una agricultura pagesa, respectuosa del medi ambient, l'ocupació i la qualitat dels productes agrícoles. Amb la xarxa de Via Campesina lluita pel reconeixement del dret a la sobirania alimentària. Amb aquest reclam i la seva participació en el Fòrums Socials, la conf és un actor important dins del moviment social. El sindicat se solidaritza amb els agricultors de tot el món en la lluita contra els acords comercials per afavorir els agronegocis multinacionals. Pretén impulsar una millor distribució dels subsidis agrícoles, que es donen sobretot a les grans explotacions. La Conf ho defensa tot per a tots els camperols i sosté que els agricultors tenen dret a un ingrés decent en condicions de treball acceptables.

Accions[modifica]

Les seves accions contra l'impost sobre el Roquefort dels Estats Units (Europa es va negar a importar carn de boví amb hormones) i l'oposició als projectes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) i en contra de la utilització d'organismes genèticament modificats (OMG) han trobat un ressò significatiu en l'opinió pública.

Publica una revista mensual Campagnes solidaires[1]

El 2008, la Confédération Paysanne va dur a terme diverses accions: des que va aconseguir en l'última reforma de la PAC de 2008, un reequilibri de les ajudes per als ramaders d'oví.

Portaveus[modifica]

Temes relacionats[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • La Confédération Paysanne de José Bové Yves Manguy (2003)
  • Què és la Conféderation Paysanne?, Ed. Arxipèlag (2004)
  • Història dels pagesos de la Nova Esquerra. Desafiaments de la Confederació Camperola per Jean-Philippe Martin, Ed La Découverte (2005)

Enllaços externs[modifica]