Constantí II de Geòrgia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaConstantí II de Geòrgia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1447 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 abril 1505 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Rei de kartli
Rei d'Imerètia
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Ortodoxa de Geòrgia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolRei de kartli Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Bagrationi Modifica el valor a Wikidata
CònjugeThamar (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsDavid X de Kartli, Bagrat I Mukhrani-batoni, Giorgi IX de Kartli, Melchizedek II of Georgia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesDemetri II d'Imerètia Modifica el valor a Wikidata  i Gul Shara of Imereti (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansBagrat VI de Geòrgia Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Constantí II fou rei de Geòrgia del 1478 al 1505. Va néixer després de 1447. Era fill de Demetri d'Imerètia i va ser associat al tron pel seu mig germà Bagrat VI el 1475.

El (1476) havia mort a Kakhétia el rei Jordi VIII (Jordi I de Kakhétia) i l'havia succeït el seu fill Alexandre que reclamava la corona georgiana. A Imerètia el fill de Bagrat VI, Alexandre, també conspirava per prendre el poder.

El 1478, a la mort de Bagrat VI, Contantí es va proclamar rei i va apartar al seu nebot Alexandre (fill del seu germà Bagrat IV) que es va retirar a Ratxa i Lechkhumi on va establir un principat independent. Els djakélis (nobles locals) s'havien independitzat al Samtskhé. El 1483 Alexandre de Ratxa, fill de Bagrat, després de diverses lluites, va apoderar-se d'Imerètia encara que no no de la capital Kutaisi.

El rei intenta la unitat però el consell reial (Darbazi) aconsella el 1490 que deixi les coses com estan i accepti els particularismes regionals.

El 1490 Alexandre fill de Jordi va ser reconegut com a rei a Kakhétia i el 1491 Alexandre fill de Bagrat va ser reconegut rei a Imerétia (1484-1510).

Constantí II va morir el 27 d'abril del 1505. Va ser l'últim rei d'una Geòrgia unificada. La seva nissaga seran reis de Kartli, els descendents d'Alexandre seran reis d'Imerétia; i els de Jordi seran reis de Kakhétia. Tanmateix el Samtskhé serà independent sota els prínceps Djakéli.



Precedit per:
Bagrat VI
Rei de Geòrgia
1478-1505
Succeït per:
David X

Referències[modifica]

  • Nodar Assiatiani i Alexandre Bendianachvili, Histoire de la Géorgie, París 1997, ISBN 2-7384-6186-7