Discussió:GNU/Linux

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

crec que caldria prendre exemple de l'article anglès en:GNU/Linux que és una simple redirecció a en:Linux. Això de dir-ne GNU/Linux és més política que no res.

Si ara a algú li donés per dir que la Mandriva s'ha de dir GNU/Mandriva en canviaríem l'article? I doncs?

--Viktor 16:41 21 ago, 2005 (UTC)



Acabo d'editar aquest article i he fet algunes modificacions per a treure-li fanatisme GNU, que n'hi havía una mica.

Vaja, sóc informàtic i no pas un fanàtic de res. Aplicant els coneixements de Sistemes Operatius trobo que això pot aclarar alguns punts:

El nucli d'un sistema operatiu no és el sistema operatiu, a Windows, el nucli es diu ntoskrnl.exe i ens referim a ell com "nucli de windows". En canvi, al sistema operatiu complet, programets, barra de tasques, botó inici, i totes les gaites, li diem "windows".

Així mateix, en el cas que apliquem, Linux és el kernel, i sense el sistema GNU, no hi ha ni barra de tasques ni navegadors ni res de res que no siguin els drivers!

Per això trobo que és correcte la definició, doncs sino hem de mantenir dues entrades per a "Linux", la del Kernel en si i la del sistema operatiu en si mateix,


Kenneth Peiruza, 5 de Nov. 2005


He esborrat l'enllaç a Ubuntu, ja que no podem posar enllaços a totes les distribucions (crec, vaja). El que sí que he deixat és el de Debian, per la seva singularitat.

Pau 02-01-2006

Fusió amb Linux[modifica]

Bé, vaig a proposar/justifcar un canvi que ja tinc preparat, per si algú ho veu i hi vol fer el seu comentari xd actualment gnu/linux i linux tracten del mateix. es van separar amb el propòsit que "linux" parles estrictament del nucli. però és obvi q no és així. la imatge d'ubuntu, les paraules GNU a l'article, el logo del tux... tot això no és estrictament del nucli. Si es vol fer un article del nucli crec q s'hauria de crear "Linux kernel" amb sinonims com "nucli de linux", etc. Com a la wp anglesa. Però actualment, la gent quan parla de "linux" no es refereix al nucli, pq per començar no saben ni q es. bàsicament l'idea q en tenen és la de la gui de kde, o gnome. o la distribució ubuntu. en definitiva, del sistema operatiu. vaja, jo mateix vaig descobrir primer la pàgina "linux" i trobava q era molt petita. fins q després vaig descobrir q la pàgina "principal" era gnu/linux, mentre q "linux" només parlava del nucli. curiós fins i tot pq una cosa més específica té un article d'una paraula ("linux"), mentre q el concepte del qual emana en té dos ("gnu/linux"). en definitiva, si algú s'oposa a la fusió d'ambdós articles (sent gnu/linux una redireccio) q ho comenti.--Josepsbd (discussió) 15:53, 5 set 2008 (CEST)[respon]

No ho tinc tan clar. De fet, a l'article "Linux", n'hi hauria prou amb reduir el paragraf sobre distribucions Linux i la seccio de grups d'usuaris pq estigui realment centrat en el nucli i no en el sistema operatiu en general. Altra cosa es la nomenclatura. Jo tambe crec que "Linux" s'utilitza generalment per designar tot el sistema, i que insistir en "GNU/Linux" es prendre partit per una opcio minoritaria. Particularment a la introduccio de l'article Linux, que diu "El conjunt del sistema operatiu format pel nucli del sistema o kernel Linux, juntament amb les utilitats GNU s'anomena GNU/Linux.", sense esmentar que "Linux" tambe es refereix generalment a tot el sistema. De fet ara ho corregire. Jo seria partidari d'anomenar "Linux" a l'article principal sobre el sistema operatiu, i "nucli Linux" al que ara es "Linux". pero em sembla que seria dificil de tenir consens per aixo. Xevi (discussió) 10:44, 6 set 2008 (CEST)[respon]
(conflicte d'edició, crec que vaig amb la mateixa línia que en Xevi)
Unes quantes coses:
Efectivament Linux ha de millorar bastant. Li acab d'esborrar la plantilla dels sistemes operatius, la llista de grups d'usuaris en català, he posat el peu de foto de l'Ubuntu molt més explícit i li he llevat uns quants enllaços externs que xerraven del sistema operatiu. Ara, està clar que ha d'existir un article sobre el nucli.
També GNU/Linux (on hi ha d'anar l'article del sistema operatiu, que està clar que ha de tenir un article independent) ha de millorar bastant, però el millor que pots fer és ampliar-los i no fusionar-los, ja que està clar que han de contenir dos conceptes diferents malgrat que ara no sigui gaire així.
Si el que volies fer era reanomenar GNU/Linux a Linux (que és el nom que molta gent usa per referir-se al conjunt del sistema) i Linux a Linux (nucli) o Nucli Linux, pots fer les propostes a les pàgines de discussió corresponents.
Pau Cabot · Discussió 10:53, 6 set 2008 (CEST)[respon]