Discussió:Munició rondadora

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Quetz72 (disc.) 02:15, 3 des 2022 (CET)[respon]

Sobre la denominació del terme traduït literalment munició rondadora[modifica]

Sóc plenament conscient que no existeix cap referència específicament en català del terme, però tampoc no existeixen fonts fiables en català. Els mitjans en català, generalistes, han utilitzat exclusivament els termes dron suïcida o kamikaze (mireu Vilaweb o ElNacional), que la pròpia entrada de la viquipèdia en anglès d'on ho he traduït no la considera una denominació tècnica i, en tot cas, menys encara actual.

Així doncs, si s'opta per posar per denominació de l'entrada p.ex. 'dron suïcida', en podríem trobar 'repeticions quantitatives' del terme a Internet a mitjans generalistes, però no pas 'referències qualitatives' en cap font experta o fiable (perquè no n'hi ha en català). Per això considero que sí resulten fonts fiables en aquest cas els altres projectes viquipedistes de llengües properes: fr:Munition rôdeuse, it:Munizione circuitante o fins i tot la portuguesa pt:Loitering munition (especifiquen a l'intro la traducció "munição vagante"), opten per una traducció literal del terme anglès, segurament perquè així és com es deu haver utilitzat en les fonts fiables en la llengua corresponent. Fins i tot la viquipèdia espanyola que no té entrada, el terme tècnic usat en espanyol és "munición merodeadora", i quan en facin l'entrada (o si ho fan en espanyol europeu) segur que serà aquest el que utilitzaran.

Tampoc no considero que mantenir l'original en anglès com a denominació sigui encertat, simplement perquè no ha tingut cap mena de difusió en fonts (fiables o no).

Veurem el Termcat per quin terme es decanta, però no valoro que calgui esperar a la seva proposta ni tampoc entendre que és la que segueix sempre el criteri viquipedista necessàriament, com bé sabem.

En tot cas deixo obert aquí el debat sobre el tema per tal que sigui la comunitat viquipedista la que hi prengui partit en un terme que és necessari que existeixi per l'actualitat en la invasió d'Ucraïna, tant una versió tècnica del terme com una de comuna o vulgar.

Quetz72 (disc.) 00:54, 4 des 2022 (CET)[respon]