Discussió:Taialà i Germans Sàbat

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els habitants, evidentment, són molts més de 54.

Quines són les teves dades? Perquè és evident? Segons municat en són justament 54: http://www.municat.net:8000/omunicat/owa/mun_p10.entitats?cod=1707920002 --80.39.155.188 16:09, 1 ag 2006 (UTC)


No tinc fonts on poder remetre't però he de dir-te que visc a aquest barri desde fa 29 anys i la població actual hauria de rondar entre els 2500 i els 3500 habitants. La xifra de 54 es deu referir exclusivament al veïnat de Taialà, que no pertany al municipi de Girona sinò al de Sant Gregori. En cap cas al barri de Germans Sàbat , que té una població molt superior. De tota manera si consultes "Taialà" al municipi de Sant Gregori a la Viquipèdia , la població que hi consta d'aquest nucli de població és superior a 54, superant el centenar. Salutacions cordials.

Segons municat el talaià de Sant Gregori té 148 habitants http://www.municat.net:8000/omunicat/owa/mun_p10.entitats?cod=1716370005 A part, que quan parla de Taialà i Germans Sàbat ho diu com a una entitat de població, no com un barri. Les entitats de població solen estar desconnectades del nucli principal del municipi, no barris normals. No deu ser això, però tens raó, l'article parla de barris, no d'entitats de població, i després dóna la població d'aquesta. --83.32.69.183 23:14, 1 ag 2006 (UTC)


Hola,

Anem al grà. He trobat una bona definició d'entitat de població. Segons el Padró Municipal d'Habitants ,entitat de població és qualsevulla àrea habitable d'un terme municipal , habitada o excepcionalment deshabitada, CLARAMENT diferenciada i que pot ser identificada SENSE possibilitat de confusió. També afegeix que cap vivenda pot pertànyer simultàniament a dos o més entitats de població. Trobo aquesta definició molt aclaridora i tremendament útil per al cas que ens ocupa. Segons Dolors Bataller a "L'organització Territorial de la ciutat de Girona" , Girona annexionà territoris en dues tongades diferents. El 1963 ho feu amb Sant Daniel, Palau Sacosta i Santa Eugènia. El 1974, cito literalment, van ser Salt, Sarrià de Ter ,part del municipi de Sant Gregori i part de Celrà. Aquí on diu "part del municipi de Sant Gregori" és on es refereix a part de territori de Taialà. I territori a seques: desde l'actual AP-7 fins el que seria l'actual barri de Fontajau. És a dir camps de conreu amb dues excepcions : el Mas de Can Sunyer(Actual Torre de Can Roca) i l'antiga "Torre de Taialà", deshabitada desde temps inmemorials. Llavors, podem dir que l'entitat de població de Taialà no va quedar dividida en dos(forma un nucli uniforme i perfectament delimitat) sinò que va perdre part del seu territori en favor de la ciutat de Girona. La ciutat de Girona va crear en aquests terrenys , territori en el seu dia del municipi de Sant Gregori, l'actual barri de Germans Sàbat, un àrea habitada del municipi de Girona, clarament diferenciada i que pot ser identificada sense possibilitat de confusió, com deia la definició vàlida per al Padró Municipal d'Habitants(Nomenclàtor).

I com deia la definició, cap vivenda por pertànyer simultàniament a dos o més entitats de població, a més que queda clar, que de nucli de població al terme municipal de Girona només hi ha un, o sia el barri de Germans Sàbat.

Un altra tema seria la casuística del nom amb el que la gent s'ha referit tradicionalment al barri de Germans Sàbat. La veritat és que mai no hi ha hagut cap tipus de polèmica i a més , per l'origen "modern" del barri no ens hem de remetre a tradicions ancestrals. Desde el dia que la ciutat de Girona annexionà aquest territori i començà l'edificació del barri el nom "oficial" fou Germans Sàbat. Ara bé, la gent es referia també al barri com a "aquelles cases de Taialà"... Com jo puc dir Sarrià a "tot el que hi ha més enllà de l'hospital Trueta" i m'estic equivocant donat que encara és terme municipal de Girona i a més encara hi ha Sant Julià de Ramis...

Però l'ajuntament ho va tenir clar des d'el principi:

-Segons la publicació municipal "Girona i els seus barris" (Diversos autors)(1983), separa la ciutat en vint i cinc barris, un d'ells Germans Sàbat. En aquesta divisió no hi ha ni rastre de Taialà.

-Segons el responsable de govern local i participació ciutadana de l'ajuntament de Girona, en Jaume Curbet, a l'any 1983 fa una agrupació per barris per tal d'oferir informació sobre els resultats de les municipals d'aquell any i opta per Germans Sàbat-Domeny. Tampoc fa cap menció de Taialà.

-Dolors Bataller , a l'obra abans esmentada, també agrupa Germans Sàbat/Domeny i parla d'altres entitats menors: Domeny, Polígons, El grup Josep Maria Prat, la urbanització Torre de Taialà, Fontajau, La Barca i Sant Ponç. De nou ni rastre de Taialà.

Crec que un altre element significatiu seria l'estudi de les associacions de veïns del sector. Són i han sigut històricament les següents(Desde mitjans dels setanta):

AA.VV Sant Ponç. AA.VV Domeny AA.VV Urbanització Torre de Taialà. AA.VV Josep Maria Prat. AA.VV Germans Sàbat. AA.VV Polígons .

No hi ha AA.VV de Taialà , al menys a Girona, (dubto si al terme municpal de Sant Gregori), perquè no tindria sentit. No existeix cap carrer, cap urbanització, cap entitat de població ,a la fi i a la cap ,anomenada Taialà a dins del terme municpal de Girona.

Segons, un altre cop, el padró municpal d'habitants de 1986(1990), fer constar que esmenta les següents distincions:

0300 Domeny, Llogarret, alçada de 79 m., Població de dret de 1741 Hab. 0400 Germans Sàbat, poble, alçada de 83 m., població de dret de 2784 Hab.

Després estan els usos de la gent i les manques de rigor d'algunes institucions. I és clar, la cosa també es presta a confusions. Per posar alguns exemples :

-La principal via de Germans Sàbat és la carretera de Taialà, que comunica Girona amb Taialà(Sant Gregori). - Existeix la urbanització Torre de Taialà. - El nom del col.legi públic de Germans Sàbat és C.P. Taialà. - Molta gent es refereix a la zona com el sector Germans Sàbat -Taialà.

Però la realitat és que una cosa és Taialà(nucli perfectament identificable a l'altra costat de l'AP-7), al terme municipal de Sant Gregori i una altra diferent Germans Sàbat, que pertany al municipi de Girona i que no té cap sub nucli de població, llogarret o com vulgueu dir que tingui per nom Taialà. Ni un carrer, ni una casa, excepció feta del Mas Sunyer, que com hem dit quedà anexionat a Girona i està en el llindar amb Domeny.

És tot el que sé sobre el tema i és el que us volia comentar.

Heu de saber, com he dit abans, que absolutament mai el nom del barri ha generat cap tipus de polèmica fins on jo sé. La gent ha tingut clar que pertanyien a Girona i com a tals vivien a Germans Sàbat...

És el que us puc dir, excepte millor criteri.


Salutacions cordials,


--Articulista 22:18, 4 set 2006 (UTC)Articulista

No n'he tret molt l'aigua clara. Això és informació de l'ajuntament? Em confirma el cacau existent en la divisió administrativa de Girona; ara bé, dins els 31 barris oficials de la ciutat (el que apareix al mapa de l'UMAT) hi ha un Taialà. Després de llegir això no em queda res gaire clar. Vilallonga · (digui digui) 11:59, 5 set 2006 (UTC)
He anat a l'UMAT per comprovar de nou si existeix un barri/sector de la ciutat que es digui Taialà. I evidentment, existeix. Són dades oficials. No són del 1983, sinó del 2006, extretes del servei de cartografia de l'ajuntament en línia. En Tallaferro, quan va fer la llista de districtes i barris (o barris i sector, és el mateix sota diferents denominacions), ho va fer a partir de l'UMAT. També he vist que hi ha un disseminat amb el nom de l'entitat de població. I això m'ha fet rumiar... He mirat tots els noms dels disseminats i, tatxan tatxan! Coincideixen tots amb els noms de les entitats de població del municat! Aleshores, les entitats de població no deuen fer referència als barris i sectors de la ciutat, sinó a disseminats de població que tenen el mateix nom del barri? Em fa la impressió que sota aquesta definició, les dades de població del municat serien correctes. Tot es resumiria en una confusió monumental nostra a l'hora d'entendre què és una entitat de població (disseminat per a l'ajuntament de Girona) i què és un barri/districte. Aleshores, caldria canviar tota la informació que vam posar a les entitats de població, ja que faria referència als barris/districtes i no pas als disseminats!
Adjunto una captura de pantalla del districte/barri oest de la ciutat amb els sectors de Germans Sàbat, Taialà, etc, i els disseminats d'Hortes, Taialà i Germans Sàbat, Domeny i Sant Ponç.
Image:Taiala.jpg
Vilallonga · (digui digui) 13:09, 5 set 2006 (UTC)


Hola, Sí , s'aprofità el límit marcat per l'autopista per marcar el límit de Girona, annexionant Girona aquesta part del terme de Sant Gregori. Però la part annexionada no era cap nucli de població del Taialà de Sant Gregori(petit nucli de pagés format per uns masos i una esglèsia), sinò la zona on s'estaven construint tota la sèrie de vivendes per cobrir les necessitats d'habitatge dels nouvinguts a la ciutat de Girona. Si ara eliminèssim totes les vivendes d'aquells plans d'habitatge públics no quedaria un sol edifici en peu -excepció feta de Can Sunyer, a tocar de Domeny-. És a dir ,si algú vol que existeixi un Taialà gironí em sembla bé, però seria un Taialà sense habitants...i sense carrers. Però a vegades tot és qúestió de posar-li noms a les coses.

Jo proposaria evitar triplicar o duplicar entrades , filant tan prim. Proposaria l'edició per barris, intentant trobar un consens per separar-los, i partint de les fonts municipals. Des d'els primers temps fins ara.

És un projecte maco i podríem posar fotos, noms de carrers, mapes, referències a entitats culturals, esportives, associacions...

Ens animem?

--Articulista 16:22, 5 set 2006 (UTC)Articulista.


Les entitats de població que recull el Municat [1], el servei dels ens locals de la Generalitat, són en general nuclis habitats que no tenen continuïtat territorial els uns amb els altres, cosa que no acostuma a passar amb els barris, que moltes vegades limiten amb els barris veïns mitjançant carrers determinats, mentre que les entitats de població estan separades per terreny sense construccions. Una cosa semblant a la de Girona passa també amb Terrassa, que conec perquè m'he dedicat a fer diversos articles sobre la ciutat, els barris i les entitats de població del municipi. Terrassa té oficialment 38 barris englobats en 6 districtes, tot i que alguns d'aquests només estan connectats amb els altres barris a través de camins i carreteres, i són nuclis aïllats, comunicats amb la ciutat però sense continuïtat d'edificacions amb la resta. Així, de les cinc entitats de població que recull el Municat per al municipi terrassenc, una és la capital municipal, la ciutat de Terrassa, i les altres quatre són urbanitzacions allunyades de la ciutat com Can Gonteres (dividida entre Terrassa i Viladecavalls), Can Palet de Vista Alegre, les Fonts (dividida entre Terrassa i Sant Quirze del Vallès) i el nucli de Torrebonica, en terres de l'antic sanatori i avui seu d'un camp de golf. D'aquests quatre nuclis, l'Ajuntament considera "barris" els tres primers (tot i no tenir continuïtat amb la resta de la ciutat), però en canvi no Torrebonica, les dades de població del qual deuen estar incloses dins l'apartat "Disseminats" del districte sisè. No sé si aquesta dissertació serveix per res, però amb això us adonareu que no és un problema estricte de Girona, sinó general. –Enric, 13:39, 5 set 2006 (UTC)

Serveix de molt, Enric. Em sembla que, almenys per a Girona, caldrà replantejar-se la redacció total de molts articles d'entitats de població, ja que no tenen res a veure amb els barris en molts casos. Ja m'estranyava que l'antic municipi de Santa Eugènia de Ter no aparegués a la llista d'entitats de població...
Vilallonga · (digui digui) 13:48, 5 set 2006 (UTC)

Esborrat de dades[modifica]

Com és que s'han esborrat de nou les dades del municat en aquesta pàgina? Si ací es parla d'una entitat de població que té oficialment X habitants, s'hauria de mantenir, no pas? 81.38.39.226 12:13, 28 abr 2007 (CEST)[respon]