Espluga de la bruixa

Infotaula d'obra artísticaEspluga de la bruixa

Espluga de la bruixa amb el Cadí al fons Modifica el valor a Wikidata
Tipusdolmen Modifica el valor a Wikidata
Localització
Col·lecció
Municipila Vansa i Fórnols (Alt Urgell) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 13′ 13″ N, 1° 29′ 04″ E / 42.220158°N,1.484542°E / 42.220158; 1.484542

L'Espluga de la bruixa o Casa de la bruixa[1] és un dolmen situat dins el terme municipal de Vansa i Fórnols, a l'Alt Urgell. Fou construït al final del Neolític, probablement al III mil·lenni aC,[2] amb possible reutilització fins a l'edat del Bronze.[3]

S'accedeix al jaciment des de la carretera que va de la Vansa a Ossera. Després de passar el poble de Padrinàs i, abans d'arribar a Ossera, cal agafar una pista a mà dreta que porta fins a Cal Pauet. El megàlit es troba a uns 50 metres al nord-oest de Cal Pauet, en un petit serradet emboscat que es troba enmig d'uns camps de conreu.

Espluga de la bruixa

Es tracta d'una cista força ben conservada orientada sud-est/nord-oest. Conserva part del túmul, buidat a la seva banda sud, formant amb les pedres una paret que envolta el megàlit per aquest costat. A la meitat nord conserva l'estructura original, arribant algunes pedres a cobrir bona part de la llosa de coberta.

Segons el mossèn Joan Serra i Vilaró, cap al 1860 el megàlit va ser descobert i buidat pels propietaris dels camps, Josep Parramon i Vilanova i el seu pare, per tal d'aixoplugar-se.[3] Hi varen trobar dos esquelets complets. A l'excavació realitzada per en Serra i Vilaró es va recuperar 16 fragments de ceràmica, un dels quals corresponia a una nansa d'apèndix de botó; 8 denes de collaret fetes de petxina i 3 dentàliums fragmentats.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya». Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 5 gener 2024].
  2. Gascón Chopo, Carles. La Vall de la Vansa. Una aproximació històrica.. Ajuntament de Josa i Tuixent. 
  3. 3,0 3,1 «Dolmen a La Vansa i Fórnols II». rutesprehistoriques. [Consulta: 5 gener 2024].