Farewell Spit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaFarewell Spit
Imatge
TipusPenínsula, àrea protegida, àrea protegida i punta Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaTasman (Nova Zelanda) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 31′ S, 172° 52′ E / 40.52°S,172.87°E / -40.52; 172.87
Banyat permar de Tasmània Modifica el valor a Wikidata
Dunes de sorra a Farewell Spit.

Farewell Spit és un estret cordó litoral de sorra situat a l'extrem nord de Golden Bay, a l'illa South Island de Nova Zelanda. Els maoris el coneixen com Tuhuroa, discorre des de Cape Farewell. Es troba a uns 50 km al nord de Takaka i a 20 km de Collingwood.

És el cordó litoral de més llargada de Nova Zelanda, amb uns 26 km per sobre del nivell del mar i uns altres 6 km sota l'aigua. El cordó litoral i conté quars, pedres sorrenques, i traces d'altres minerals com granat, ilmenita, magnetita i piroxè.[1]

La cara nord de les dunes està sotmesa de forma constant a vents de 25 km/h. La cara sud és més estable i en gran part està coberta de vegetació.

Ús humà[modifica]

Far automàtic a Farewell Spit.

Abel Tasman l'any 1642 va ser el primer europeu que va albirar el cordó litoral i el va anomenar Sand Duining Hoeck. El Capità James Cook també el va visitar el 1770,[1] i li va donar el nom de Cape Farewell.[2]

El far al final del cordó litoral va ser posat el 1870.

El cordó litoral està administrat per part del New Zealand Department of Conservation com a reserva d'ocells i de la vida silvestre. S'hi acosten nombroses balenes però algunes hi queden encallades.

Galeria[modifica]


Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Farewell Spit