Ferriakasakaïta-(La)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralFerriakasakaïta-(La)

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula química{CaLa}{Fe3+AlMn2+}(Si₂O₇)(SiO₄)O(OH)
EpònimFèrric, lantani i Masahide Akasaka (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusdipòsit de manganès de Shobu, Ise, Prefectura de Mie, Japó
Classificació
Categoriasilicats
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 8,8733(2) Å; b = 5,7415(1) Å; c = 10,0805(3) Å; β = 113,845(2)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialp21/m
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2013-126
Any d'aprovació2013
SímbolFak-La
Referències[1]

La ferriakasakaïta-(La) és un mineral de la classe dels silicats que pertany al grup de l'al·lanita. Va rebre el nom el 2014 per Mariko Nagashima, D. Nishio-Hamane, N. Tomita, T. Minakawa i S. Inaba en honor de Masahide Akasaka (n. 1950), professor de la Universitat de Shimane, al Japó, per "les seves destacades contribucions a la mineralogia, especialment a l'estudi dels minerals formadors de roca que es produeixen als jaciments de mineral de Mn – Fe i als minerals naturals i sintètics del supergrup de les epidotes". El nom inclou un prefix i un sufix que indiquen elements constitutius segons la nomenclatura del supergrup de l'epidota.

Característiques[modifica]

La ferriakasakaïta-(La) és un sorosilicat de fórmula química {CaLa}{Fe3+AlMn2+}(Si₂O₇)(SiO₄)O(OH). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2013, sent publicada per primera vegada el 2015. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions mineralògiques del Museu Nacional de la Natura i la Ciència (Japó), amb el número d'espècimen: nsm m-43919.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al Japó, concretament al dipòsit de manganès de Shobu, a la dciutat d'Ise (Prefectura de Mie), on es troba en filonets de tefrita amb calcita que tallen un dipòsit estratiforme de ferromanganès. També ha estat descrita a les pedreres d'In den Dellen, a Renània-Palatinat (Alemanya), i a la mina Franklin, a Nova Jersey (Estats Units). Aquests tres indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ferriakasakaïta-(La)
  1. «Ferriakasakaite-(La)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 setembre 2021].