Fossa romboïdal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaFossa romboïdal
Cervell posterior d'un embrió humà de tres mesos –en vista posterior i parcialment des del costat esquerre. La fossa romboïdal és al centre.
Fossa romboïdal
Detalls
Llatífossa rhomboidea Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
TAA14.1.05.702 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 78486 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.798
Terminologia anatòmica

La fossa romboïdal,[1]fossa romboide[2] o sòl del quart ventricle (TA: fossa rhomboidea) és la paret anterior i el sòl del quart ventricle cerebral, i és la part posterior del pont de Varoli i la medul·la oblonga.

Està coberta per una fina capa de substància grisa contínua amb la medul·la espinal. A la superfície d'aquesta làmina es troba una prima làmina de neuròglia que constitueix l'epèndima del ventricle i suporta una capa d'epiteli ciliat.

Parts[modifica]

La fossa consta de tres parts, superior, intermèdia i inferior:

La part superior
La part superior és de forma triangular i limitada lateralment pel peduncle cerebel·lar superior; el seu vèrtex, dirigit cap amunt, és continu amb l'aqüeducte cerebral; la seva base està representada per una línia imaginària a nivell dels extrems superiors de les fòvees superiors.
La part intermèdia
La part intermèdia s'estén des d'aquest nivell fins al de les porcions horitzontals de les tènies del ventricle; és estret pel damunt, on està limitada lateralment pel peduncle mitjà, però s'eixampla per sota i es perllonga als recessos laterals del ventricle.
La part inferior part
La part inferior és triangular, i el seu àpex dirigit cap avall, anomenat calamus scriptorius (perquè té forma de ploma d'escriptura)[3]és contínua amb el canal central de la part tancada de la medul·la oblonga.

El sulcus limitans o cissura limitant forma el límit lateral de l'eminència medial.

Altres imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Tronc encefàlic». studocu.com.
  2. «Fossa romboide». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 2 febrer 2022].
  3. Bruni, J. Edward; Montemurro, Donald G. Human Neuroanatomy: A Text, Brain Atlas, and Laboratory Dissection Guide (en anglès). Oxford University Press, 2009. ISBN 9780195371420 [Consulta: 5 febrer 2018].