Gospí

Plantilla:Infotaula geografia políticaGospí
Imatge
Vista del poble

Localització
Map
 41° 44′ 17″ N, 1° 20′ 59″ E / 41.738°N,1.3497°E / 41.738; 1.3497
EstatEspanya

Comunitat autònomaCatalunya

Provínciaprovíncia de Lleida

Àmbit funcional territorialPonent

ComarcaSegarra

MunicipiSant Ramon Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud604 m Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Festa patronalPrimer diumenge d'octubre

Gospí o Guspí[1] és un entitat de població del municipi de Sant Ramon, a la comarca de la Segarra. El poble[1] se situa al nord-oest del terme municipal. La carretera LV-3121 és la seva principal via de comunicació.

Història[modifica]

Hi ha unanimitat en els autors en considerar que el topònim tindria el seu origen en l'albespí, un arç blanc.[2] El nom d'Albispino apareix l'any 1005 en les primeres referències en l'antic castell sota el que fou construït originàriament el poble. Gospí va pertànyer als marquesos de Palmerola.[1]

Llocs d'interès[modifica]

  • El Castell de Gospí se situa a la part més elevada del nucli urbà. Té adossada una torre de guaita cilíndrica que destaca pel damunt de totes les cases, amb una escalonada interior de pedra, i una sèrie de passadissos subterranis amb diverses cases del poble. Actualment és una casa senyorial.
  • L'església parroquial de Sant Martí de Gospí és d'origen romànic. Conserva encara la portalada de l'església, les cornises, una finestra de creu grega, tot i que posteriorment ha sofert diverses modificacions. És oberta per misa cada cinquè diumenge del mes que en tingui.
  • La Font de Gospí data de l'any 1772, fruit de la transformació d'una font prèvia. Està formada per dos brocs de coure en forma de cap d'animal i l'aigua es recull en un canal que la porta fins a un safareig.[3]
  • La capella de Sant Cosme i Sant Damià s'ubica a l'entrada del nucli urbà i és dedicada als antics patrons de Gospí. Consta d'una sola nau amb absis recte, coberta a dues aigües i realitzada amb paredat. Cada 26 de setembre s'hi celebra una missa en honors als sants.

A Gospí també hi ha un edifici de dues plantes on abans hi havia una escola i un forn de pa. L'antiga escola ocupava el pis de dalt, va funcionar entre 1963 i 1973 i es va aprofitar també per fer balls, reunions o fins i tot d'habitatge per al professorat. El forn de pa ocupava el pis de baix. Les famílies es feien el pa per la setmana i quan acabaven, li donaven la clau del forn a la següent família. Després va passar a ser el lloc de lectura i visió conjunta de la televisió. L'ús actual de l'edifici és per a reunions.[cal citació]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Gospí». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Turull Rubinat, Albert «Toponímia de la Segarra: primera aproximació». SC. On. Butll. Iner.. Arxivat de l'original el 2016-08-17 [Consulta: 21 gener 2017].
  3. «Font de Gospí». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 29 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gospí