Greixador manual

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El greixador manual, de pistola o de bomba, és una eina que s'utilitza per realitzar el greixatge en parts mòbils de maquinària que necessiten greixatge periòdic.[1] El greix, de característica viscosa, ha de penetrar a pressió, per exemple, a través d'un peduncle de greixatge. L'utilitzen operaris en tasques de manteniment industrial o mecànics aficionats en tasques sobre màquines pròpies. El greixador manual, de pistola o de bomba, és una eina que s'utilitza per realitzar el greixatge en parts mòbils de maquinària que necessiten greixatge periòdic.[1] El greix, de característica viscosa, ha de penetrar a pressió, per exemple, a través d'un peduncle. L'utilitzen operaris en tasques de manteniment industrial o mecànics aficionats en tasques sobre màquines pròpies.

Pistola de greixar amb accessoris

Descripció[modifica]

Com es veu en la il·lustració, consta d'un cos principal que consisteix en un tub o tambor metàl·lic on es col·loca el greix, amb una tapa enroscada en l'extrem posterior i amb un émbol impulsor que empeny el lubricant vers el brocal de sortida del greix. Hi ha diversos tipus de brocals per adaptar-se a cada tipus de dispositiu d'entrada, com els peduncles. La palanca que està situada lateralment al tub, o el mànec dels greixadors de bomba, és el que s'acciona perquè el greix surti del brocal amb la força necessària per ingressar en la peça a greixar. Quan aquesta palanca s'acciona manualment es produeix una compressió molt elevada dins del tub o tambor que fa sortir el greix lubricant.

Lubricants[modifica]

Els greixos a usar amb aquesta eina són de característiques viscoses o semisòlides, no fluides. En general és el greix de liti el que s'empra, no obstant això es pot utilitzar amb altres greixos de consistència similar basats en molibdè, silicones i altres. No està dissenyada per l'ús amb lubricants líquids. És una eina totalment construïda en metall, a excepció del tub de sortida flexible, de cautxú. Algunes d'aquestes eines tenen una malla metàl·lica que el recobreix i un pistó o èmbol també de cautxú dins el tub.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «greixador». Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 6 octubre 2020].

Bibliografia[modifica]

  • Juan Antonio Martos. Juan Antonio Martos. Lubricación de equipos y procesos en la industrai metalúrgica, 2020. ISBN 979-8615273216. 
  • Totten, George E.; Westbrook, Steven R.; Shah, Rajesh J. Fuels and lubricants handbook: technology, properties, performance, and testing [Manual de combustibles i lubricants: tecnologia, propietats, rendiment i proves]. 1. 7a. ASTM International, 2003. ISBN 978-0-8031-2096-9.