Grup de l'ambligonita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de l'ambligonita
Grup de minerals

Montebrasita, una de les espècies del grup Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.08.BA
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Duresa5 a 6
Més informació
Referències[1]

El grup de l'ambligonita és un grup de tres minerals de la classe dels fosfats que cristal·litzen en el sistema triclínic. Les tres espècies que formen part d'aquest grup són l'ambligonita, la qual li dona el nom, la montebrasita i la tavorita.

Espècie Fórmula
Ambligonita LiAl(PO₄)F
Montebrasita LiAl(PO₄)OH
Tavorita LiFe3+(PO₄)(OH)

Tradicionalment també s'ha inclòs a dins d'aquest grup la natromontebrasita, una espècie desacreditada per l'Associació Mineralògica Internacional des de l'any 2007 en ser considerada una barreja d'ambligonita, lacroixita i wardita.[2]

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, les tres espècies del grup de l'ambligonita pertanyen a "08.BA: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, només amb cations de mida mitjana, (OH, etc.):RO₄ sobre 1:1» juntament amb els següents minerals: triplita, zwieselita, sarkinita, triploidita, wagnerita, wolfeïta, stanĕkita, joosteïta, hidroxilwagnerita, arsenowagnerita, holtedahlita, satterlyita, althausita, adamita, eveïta, libethenita, olivenita, zincolibethenita, zincolivenita, auriacusita, paradamita, tarbuttita, barbosalita, hentschelita, latzulita, scorzalita, wilhelmkleinita, trol·leïta, namibita, fosfoel·lenbergerita, urusovita, theoparacelsita, turanita, stoiberita, fingerita, averievita, lipscombita, richel·lita i zinclipscombita.

Jaciments[modifica]

Els minerals del grup de l'ambligonita, tot i no tractar-se d'espècies gens comunes, han estat descrita a tots els continents del planeta a excepció de l'Antàrtida. Als territoris de parla catalana ha estat descrita la montebrasita en tres indrets: a la serra de l'Albera, als Pirineus Orientals; al camp de pegmatites de Cotlliure, al districte de Ceret (Pirineus Orientals); i al Cap de Creus, a l'Alt Empordà.

Referències[modifica]

  1. «Amblygonite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 abril 2021].
  2. «Natromontebrasite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 abril 2021].