Grup de l'arsenopal·ladinita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de l'arsenopal·ladinita
Grup de minerals

Arsenopal·ladinita Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.02.AC
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Duresaentre 4 i 5
Més informació
Referències[1]

El grup de l'arsenopal·ladinita és un grup de minerals de la classes dels sulfurs. El grup està format per l'arsenopal·ladinita i l'estibiopal·ladinita. Tots dos són aliatges de pal·ladi, un amb arsènic i l'altre amb antimoni L'arseniopal·ladinita cristal·litza en el sistema triclínic, formant grans redondejats de fins a gairebé 2 mil·límetres, i l'estibiopal·ladinita ho fa en l'hexagonal, arribant a formar cristalls prims o tabulars de fins a 200 micres.

Espècie Fórmula
Arsenopal·ladinita Pd₈(As,Sb)₃
Estibiopal·ladinita Pd₈Sb₃

Segons la classificació de Nickel-Strunz, aquestes dues espècies minerals pertanyen a "02.AC: Aliatges de metal·loides amb PGE» juntament amb els següents minerals: atheneïta, vincentita, mertieïta-II, stillwaterita, isomertieïta, mertieïta-I, miessiïta, palarstanur, menshikovita, majakita, pal·ladoarsenur, pal·ladobismutarsenur, pal·ladodimita, rodarsenur, naldrettita, polkanovita, genkinita, ungavaïta, polarita, borishanskiïta, froodita i iridarsenita.

Els jaciments d'aquests minerals són escassos. Un d'aquests pocs indrets on ha estat citada es troba dins els territoris de parla catalana, concretament al jaciment de Sant Miquel, al municipi de Vimbodí i Poblet, a la Conca de Barberà.[2]

Referències[modifica]

  1. «Arsenopalladinite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 19 abril 2021].
  2. Canet, C.; Alfonso, P.; Melgarejo, J.-C.; Jorge, S. «V-RICH MINERALS IN CONTACT-METAMORPHOSED SILURIAN SEDEX DEPOSITS IN THE POBLET AREA, SOUTHWESTERN CATALONIA, SPAIN» (en anglès). The Canadian Mineralogist, 41, 3, 01-06-2003, pàg. 561–579. DOI: 10.2113/gscanmin.41.3.561 [Consulta: 19 abril 2021].