Grup de la baddeleyita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de la baddeleyita
Grup de minerals

Baddeleyita, espècie que dona nom al grup Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.04.DE
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Més informació
Referències[1]

El grup de la baddeleyita és un grup de minerals de la classe dels òxids. El grup està format per dues espècies: la baddeleyita, un òxid de zircó que dona nom al grup, i l'akaogiïta, un polimorf de TiO₂ resultant de l'impacte d'alta pressió en un cràter de meteorits. Les dues espècies cristal·litzen en el sistema monoclínic.

Espècie Fórmula
Akaogiïta TiO₂
Baddeleyita ZrO₂

Segons la classificació de Nickel-Strunz, les dues espècies que integren el grup de la baddeleyita pertanyen a "04.DE: Òxids i hidròxids amb proporció Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations de mida mitjana; amb diversos poliedres» juntament amb els següents minerals: koragoïta, koechlinita, russel·lita, tungstibita, tel·lurita, paratel·lurita, bismutotantalita, bismutocolumbita, cervantita, estibiotantalita, estibiocolumbita i clinocervantita.

Als territoris de parla catalana ha estat descrita la baddeleyita únicament a les mines de Costabona, a la localitat de Prats de Molló i la Presta (Vallespir).[2]

Referències[modifica]

  1. «Baddeleyite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 abril 2021].
  2. Dubru, Michel «Pétrologie et géochimie du marbre à brucite et des borates associés au gisement de tungstène de Costabonne (Pyrénées Orientales, France)». Sciences de la Terre. Université Catholique de Louvain, 1986.