Grup de la barita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de la barita
Grup de minerals

Celestina, una de les espècies del grup Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaA(XO₄)
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.07.AD i 07.FA
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Més informació
Referències[1]

El grup de la barita és un grup de minerals de la classe dels sulfats, format per tres sulfats i un cromat que cristal·litzen en el sistema ortoròmbic, amb fórmula general A(XO₄). L’augment de la mida de l’ió X resulta en una transició al tipus d'estructura de la scheelita. Els quatre minerals que integren el grup són: anglesita, barita, celestina i hashemita.

Espècie Fórmula
Anglesita PbSO₄
Barita BaSO₄
Celestina SrSO₄
Hashemita BaCr6+O₄

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hashemita pertany a «07.FA - Cromats sense cations addicionals» juntament amb la tarapacaïta, la cromatita i la crocoïta. Els altres tres minerals del grup de la barita pertanyen a "07.AD - Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, sense H₂O, amb cations grans només» juntament amb els següents minerals: arcanita, mascagnita, mercal·lita, misenita, letovicita, glauberita, anhidrita, olsacherita, kalistroncita i palmierita.

La hashemita és una espècie molt rara que tan sols ha estat trobada a l'Orient Mitjà. Les altres tres espècies són molt més abudants a l'escorça terrestre, i poden trobar-se pràcticament arreu del planeta. Als territoris de parla catalana es troben àmpliament representades totes tres, destacant per la seva qualitat les celestines de Torà (Segarra) o les d'Arneva (Oriola, Baix Segura).

Referències[modifica]

  1. «Baryte Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 28 abril 2021].