Grup de la carnotita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de la carnotita
Grup de minerals

Carnotita, el mineral més comú d'aquest grup
Fórmula químicaA(UO₂)₂(XO₄)₂·nH₂0
Classificació
Categoriafosfats
Propietats
Més informació
Referències[1]

El grup de la carnotita és un grup de minerals d'urani associats entre sí químicament i estructuralment. El membre més comú i conegut del grup és la carnotita.

Propietats químiques[modifica]

Els minerals d'aquest grup són vanadats hidratats d'uranil i un metall, generalment alcalí o alcalinoterri. La seva fórmula general és A(UO₂)₂(VO₄)₂·nH₂0, on n = 3 o 6 (amb algunes excepcions) i "A" és un metall. Existeix una àmplia substitució d'ions metàl·lics, especialment entre metalls alcalins-alcalinoterris i viceversa.

A diferència dels fosfats i arsenats hidratats d'uranil, aquests compostos tendeixen a ser més estables. Gran part de l'aigua de les seves molècules és zeolítica, és a dir, en perdre-la parcialment no es produeix la destrucció de la molècula, a diferència dels minerals de grup de l'autunita, per exemple. No posseeixen productes de deshidratació a excepció de la Tiuiamunita (que passa a metatiuiamunita). La majoria reacciona a l'àcid clorhídric produint un anell castany (prova de vanadat).

Propietats físiques[modifica]

Els minerals d'aquest grup cristal·litzen en els sistemes ortoròmbic i monoclínic. Com la gran majoria dels minerals amb ió uranil, són de colors que van des de groc a verd groguenc, i verd quan contenen coure. No presenten fluorescència o aquesta és molt feble, igual que la majoria dels silicats d'uranil, la qual cosa els diferencia notablement d'altres compostos d'urani. Òpticament són biaxials (-).

Ocurrència[modifica]

Aquests minerals són secundaris, que s'originen a la zona d'oxidació dels jaciments d'urani-vanadi o urani-polimetàl·lics. La carnotita i la tiuiamunita són dels minerals secundaris d'urani més comuns i abundants, sent d'àmplia distribució.

Minerals del grup[modifica]

El grup de la carnotita està format per vuit espècies minerals: carnotita, margaritasita, metatiuiamunita, metavanuralita, sengierita, strelkinita, tiuiamunita i vanuralita.

Tyuyamunita, un altre dels minerals més comuns d'aquest grup.
Nom Fórmula Cristal·lització
Carnotita K₂(UO₂)₂(VO₄)₂·3H₂O monoclínic
Margaritasita (Cs,K,H₃O)₂(UO₂)₂(VO₄)₂·H₂O monoclínic
Metatiuiamunita Ca(UO₂)₂(VO₄)₂·3H₂O ortoròmbic
Metavanuralita Al(UO₂)₂(VO₄)₂(OH)·8H₂O triclínic
Sengierita Cu₂(UO₂)₂(VO₄)₂·6H₂O monoclínic
Strelkinita Na₂(UO₂)₂(VO₄)₂·6H₂O ortoròmbic
Tiuiamunita Ca(UO₂)₂(VO₄)₂·5-8H₂O ortoròmbic
Vanuralita Al(UO₂)₂(V₂O₈)(OH)·11H₂O monoclínic

Referències[modifica]

  1. «Carnotite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 19 abril 2016].

Vegeu també[modifica]