Guidottiïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGuidottiïta
Fórmula químicaMn₂Fe3+(Fe3+SiO₅)(OH)₄
EpònimCharles V. Guidotti (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMina N'Chwaning II Mine, Mines N'Chwaning, Kuruman, Camp de manganès del Kalahari, Cap Septentrional, Sud-àfrica
Classificació
Categoriasilicats > fil·losilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.ED.15
Dana71.1.4.8
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 5,5472(3) Å; c = 14,296(2) Å;
Grup puntual6 - piramidal
Grup espacialp6₃
Colornegre
Exfoliacióperfecta - (001)
Duresa4 a 4,5
Lluïssorvítria, sedosa
Densitat3,33 g/cm³ (mesurada); 3,264(27) g/cm³ (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2009-061
Any d'aprovació2009
SímbolGdt Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La guidottiïta és un mineral de la classe dels silicats que pertany al subgrup de la serpentina. Va ser anomenada en honor de Charles V. Guidotti (1935-2005), en reconeixement de les seves múltiples contribucions a la mineralogia dels fil·losilicats.[1]

Característiques[modifica]

La guidottiïta és un fil·losilicat de fórmula química Mn₂Fe3+(Fe3+SiO₅)(OH)₄. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és d'entre 4 i 4,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la guidottiïta pertany a «09.ED: Fil·losilicats amb capes de caolinita, compostos per xarxes tetraèdriques i octaèdriques» juntament amb els següents minerals: dickita, caolinita, nacrita, odinita, hal·loysita, hisingerita, hal·loysita-7Å, amesita, antigorita, berthierina, brindleyita, caryopilita, crisòtil, cronstedtita, fraipontita, greenalita, kel·lyïta, lizardita, manandonita, nepouïta, pecoraïta, al·lòfana, crisocol·la, imogolita, neotocita, bismutoferrita i chapmanita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a l'Smithsonian Institution (Washington, D.C., EUA), nmnh 174879.

Formació i jaciments[modifica]

La guidottiïta va ser descoberta a la mina N'Chwaning II, a Kuruman (Camp de manganès del Kalahari, Cap Septentrional, Sud-àfrica). Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Guidottiite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 28 desembre 2019].