Haemophilus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaemophilus Modifica el valor a Wikidata

Haemophilus ducreyi
Dades
Hàbitatsaliva humana Modifica el valor a Wikidata
Tinció de Gramgramnegatiu Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
RegnePseudomonadati
FílumPseudomonadota
ClasseGammaproteobacteria
OrdrePasteurellales
FamíliaPasteurellaceae
GènereHaemophilus Modifica el valor a Wikidata
Tipus taxonòmicHaemophilus influenzae Modifica el valor a Wikidata
Especies

Haemophilus és un gènere de bacteris gramnegatius amb forma de coccobacils però molt pleomòrfiques.[1] Tot i que la forma típica és la de coccobacils, es consideren pleomòrfiques perquè poden variar dràsticament la seva morfologia.

El gènere inclou organismes comensals amb un cert grau de patogenicitat, com ara Haemophilus influenzae i H.  ducreyi. Haemophilus influenzae ocasiona septicèmia i meningitis a nens petits. Va ser considerat l'agent causal de la grip, però posteriorment es va descobrir que la grip és causada per un ortomixovirus.[cal citació] Tanmateix, aquella idea equivocada va proporcionar l'epítet (influenzae) que designa l'espècie. Va ser el primer bacteri del qual es va seqüenciar el genoma complet, el 1995.[2] Haemophilus ducreyi és un bacteri causant del xancre.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Haemophilus
  1. Holt JG (editor). Bergey's Manual of Determinative Bacteriology 9th ed.. Williams & Wilkins, 1994. ISBN 0-683-00603-7. 
  2. Loman, Nicholas J.; Pallen, Mark J. «Twenty years of bacterial genome sequencing» (pdf). Nature Reviews Microbiology, 09-11-2015. DOI: 10.1038/nrmicro3565 [Consulta: 10 gener 2024].