Joan Baseia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Baseia
Biografia
Naixementsegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Mataró Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, organista, mestre de capella Modifica el valor a Wikidata
Activitat1668 Modifica el valor a Wikidata –  1687 Modifica el valor a Wikidata

IMSLP: Category:Baseia,_Joan Modifica el valor a Wikidata

Joan Baseia, o Joan Basea (Mataró, segle xvii - ?) fou un compositor, organista (1680-1695) i mestre de capella (1671-1676, 1678-1680), de la catedral de Vic (1679).[1][2]

Les primeres notícies que es tenen sobre Baseia el situen com a organista de la catedral de Vic, càrrec que va ocupar des de l'octubre de 1679. El mateix any formà part del tribunal per a la plaça d'organista de Santa Maria del Mar de Barcelona, que guanyà Gabriel Manalt. El 1680, en tenir els càrrecs d'organista i de mestre de capella a la catedral de Vic, Baseia optà pel primer, i Francesc Soler va ocupar el càrrec del segon. La darrera notícia sobre la seva vida data del setembre del 1687, en ocasió de la candidatura que presentà al càrrec d'organista de Santa Maria del Mar, empresa en la qual no reeixí.

Obra[modifica]

Es coneixen sis obres de Joan Baseia: una missa a nou veus, dos villancets i un tono i dues gaytillas per a orgue.[2] Les peces per a orgue, els tientos, destaquen dins del repertori espanyol per a tecla del s. XVII. El seu contrapunt brillant i la seva construcció hàbil recorden a una variació de canzona infusionada amb figuracions espanyols. Dos dels tientos estan escrites amb registre dividit, amb un gaitillo a la mà dreta, la tercera dels tiento està escrita per a tecla sense divisions de registre.[3]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • ANGLÈS, Higini. Antología de organistas españoles del siglo XVII por Higinio Anglés. Barcelona: Diputación Provincial, Biblioteca Central, 1965-1968.
  • ANGLÈS, Higini. Els organistes i la música d’orgue a Catalunya en els segles XVIIè i XVIIIè. En: Revista catalana de música. 1923. Vol. 1, nº 29.