Joaquín Lorente

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoaquín Lorente

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1943 Modifica el valor a Wikidata (80/81 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeÁngela Becerra Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): joaquin_lorente Modifica el valor a Wikidata

Joaquín Lorente (Barcelona, Barcelonès, 1943) és un ex-publicitari i escriptor que ha creat cursos d'estímul de la creativitat. Esteban Hernández el considera "la personalitat més influent en la publicitat espanyola de les tres últimes dècades".[1]

Biografia[modifica]

A l'edat de 27 anys va promoure i va fundar al costat de Marçal Moliné, Eddie Bosten i Miguel Montfort el grup publicitari MMLB, que va col·locar a Espanya en primera posició internacional a l'àrea. Des de 1985 i durant 20 anys, va estar al capdavant d'aquest grup, el major del país.

Creador de la imatge i desenvolupament de múltiples marques —Osborne, Central Lechera Asturiana, Allianz, Dodot, Kas— i d'algunes empreses espanyoles que avui són referències mundials com BBVA, Iberdrola, Camper, Fagor, entre d'altres.

Assessor personal dels presidents Felipe González i Jordi Pujol, ha exercit una important tasca docent a través de nombroses conferències i articles.

La seva feina creativa ha rebut més de cent premis internacionals, entre els quals destaquen, a més de Cannes, Fiap i Sant Sebastià, els de millor creatiu de la dècada, Col·legi de Publicitaris, Club de Creatius Espanyols, del Govern de Catalunya i Acadèmic d'Honor de l'Acadèmia de la Publicitat.

La seva obra creativa va ser motiu de l'exposició antològica (Barcelona- Palau Robert- 2006), Lorente, creador de marques.

El seu primer llibre, Casi todo lo que sé de publicidad, el va publicar el 1987 basat en la seva carrera com a publitari i la seva experiència professional. És l'obra més venuda de la seva especialitat a Espanya.

En 2004 va sortir la seva primera novel·la, Ciudadanos de la tierra.com, en la qual s'avança a un futur proper on els ciutadans canvien el món actual a través d'un moviment virtual per Internet.

Cinc anys més tard va aparèixer Piensa, es gratis, llibre en el qual ens presenta 84 principis per potenciar el talent i que va ser un èxit: va estar durant sis mesos en els primers llocs de vendes en la categoria de no ficció a Espanya; va ser també un best-seller en països com Japó i ha estat traduït a 11 idiomes. La seva continuació, Tu puedes (2011), àmplia els principis vists en l'anterior llibre fins a un total de 202; també ha estat un èxit de vendes de no ficció a Espanya.

Està casat amb l'escriptora colombiana Ángela Becerra.

Llibres[modifica]

Premis i reconeixements[modifica]

  • 1980: Premis Control, Millor Creatiu espanyol de la dècada
  • 2000: Premio Honor del Col·legi de Publicitaris
  • 2008: Premi Nacional de Comunicació de Catalunya[2]
  • 2009: Acadèmic d'Honor de l'Acadèmia de la Publicitat Espanyola[3]
  • 2010: Tocat a la Trajectòria Professional, premi atorgat per la Universitat Antonio de Nebrija de Madrid[4]
  •  Festival Internacional de Publicitat de Cannes / diverses edicions: 9 Lleons
  •  Festival hispà-americà de Cinema Publicitari FIAP / diverses edicions: 16 premis
  •  Festival Español de Cinema Publicitari (Sant Sebastian) / diverses edicions: 18 premis
  •  Premis Control (Espanya) / diverses edicions: 26 premis
  •  Premis Rizzolli (Itàlia): 4 premis.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]