Joaquim Llopis i Rius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoaquim Llopis i Rius
Biografia
Naixement1902 Modifica el valor a Wikidata
Gelida (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
Mort1955 Modifica el valor a Wikidata (52/53 anys)
Activitat
Ocupacióviolinista Modifica el valor a Wikidata
GènereSardana Modifica el valor a Wikidata

Joaquim Llopis i Rius (Gelida, 1902 - 1955) va ser un músic, violinista i director i fundador de corals.

Biografia[modifica]

Amb deu anys inicià els seus estudis musicals de la mà de mossèn Carreras, vicari de Gelida; continuà la seva formació amb Francesc Peracaula (solfeig) i amb el director de l'orquestra Els Escolans, Antoni Torelló i Romeu (violí). Completà la seva formació amb mestres del Conservatori Municipal de Música de Barcelona, on s'examinà de violí. L'any 1919 es va incorporar a l'Orquestra Els Nois d'Olesa. El 1928 creà l'Orfeó Gelida, que debutà el 22 de juliol i que es mantingué fins al 1935. Del 1934 al 1936 dirigí la Coral Artesans de la seva vila natal; a més, dirigí les corals del Masnou i de Castellar del Vallès. Llopis compaginà la seva dedicació al cant coral amb la d'instrumentista, i va ser violí concertino de l'Orquestra del Liceu; també tocà a l'orquestra Els Escolans, de Sant Sadurní d'Anoia, i a l'Orquestra Planas de Martorell. Posteriorment fundà l'orquestra Euterpe Club.

En les seves darreries es dedicà a l'ensenyament de la música, activitat que feia als Lluïsos,[nota 1] i a donar classes de violí a Gelida. En homenatge, la seva població natal li dedicà un carrer del Barri del Funicular.

El seu germà Josep Llopis i Rius[nota 2] també va ser músic i compositor.

Notes[modifica]

  1. Els Lluïsos és una entitat gelidenca
  2. Josep Llopis i Rius (Gelida, 17 de juliol del 1919 - abans del 2008) va ser músic i compositor. Estudià violí amb el seu germà, i també músic, Joaquim. Als 11 anys entra a l'Escolania de Montserrat, on amplià la seva formació en un ambient netament musical, amb mestres com el pare Rodamilans. Allí hi aprengué el violí, el piano i l'orgue, i posteriorment els completà amb la viola, el flabiol, el tamborí i l'acordió. Ajudà el seu germà Joaquim, director de l'Orfeó de Gelida, preparant-ne els caramellaires petits per la Pasqua. Establert a Barcelona per raons laborals, mai no es va desvincular de Gelida. Com a compositor fou autor de La nostra sardana de germanor, estrenada al 1966 (Record al mestre en Josep Llopis i Rius, per Maria Carme Julià i Agustí[Enllaç no actiu]).

Bibliografia[modifica]

  • Societat Coral Artesans-Agrupació Coral Intimitat, 1897-1997. Cent anys de música i cultura Gelida: 1998 «PDF». Arxivat de l'original el 2010-06-21. [Consulta: 6 maig 2010].