Juan Pablo Villa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Pablo Villa

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1975 Modifica el valor a Wikidata (48/49 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, músic Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficPentagrama music label (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm2956364 Discogs: 2489188 Modifica el valor a Wikidata

Juan Pablo Villa (Ciutat de Mèxic, 1975) és un músic, compositor i intèrpret mexicà, que centra la seva obra en la improvisació vocal, el jazz, free jazz i la música de cambra. Sap tocar el piano, el acordió, el matòfon, la guitarra [1] i maneja la veu amb influències de cants com l’inuit, mongol, multifònic, cardenche i atonal, buscant la improvisació i exploració vocal amb l'ús de processadors multiefectes i objectes.[2] La seva proposta musical és poc convencional i complexa i s'integra dins d'un corrent d'avantguarda musical a Mèxic que busca expandir les possibilitats sonores.[3]

Trajectòria[modifica]

En els seus inicis, entre 1997 i 2000, Vila va manejar una proposta basada en cançons amb veu i guitarra, fent-se populars en l'ambient de la rola i la trova mexicana els seus temes Gente muere, Hombre ballena i Tierra de sueños.[4] En aquesta etapa grava el disc Toricántaros al costat de Germán i Francisco Bringas, els qui instrumenten les seves cançons amb la influència de la música oriental i el free jazz. En aquesta gravació ja es percep la tendència esdevenidora dels treballs del compositor, incloent-hi improvisacions d'alens i percussions en aquest, allunyant-se del seu estil inicial.

Juan Pablo Villa amb Arturo López “Pío” (Cine a mano) a Puebla

En el seu següent disc Ya y Li va augmentar les seves capacitats vocals i va substituir la guitarra pel piano com a instrument, incursionando en la composició de música més acadèmica i en la improvisació, presentant una suite per a piano, guitarra i veu acompanyat dels músics Francisco Bringas i Fernando Vigueras.[5]

Després de realitzar diversos estudis vocals i recerca en propostes vocals tant contemporànies -com Mike Patton o Phil Minton- com a tradicionals que ocupen la veu com a element primordial: el katajjaq dels inuit d’Alaska i Canadà, el cant harmònic i multifònic dels mongols i el cant cardenche dels pagesos mexicans de Sapioriz, Durango, amb els qui fins i tot va conviure i els va mostrar les seves versions.[6]

A partir de llavors es va concentrar en la improvisació vocal, condensant el seu treball en el disc La gruta de baba en el qual va utilitzar loopers i multiefectes per a duplicar i triplicar la seva veu com a forma d'instrumentació de les seves peces, tractant d'obtenir sons a partir de la modulació vocal i l'ús d'objectes com un matòfon o tubs de plàstic.[7] mb aquesta tècnica realitza presentacions regulars, ja sigui de manera solista o en interaccions creatives com musicalizaciones per a pel·lícules, o amb altres artistes com els poetes Mardonio Carballo i Ricardo Castillo.

En 2011 va participar en la inauguració de la Cambra Lambdoma del Cárcamo de Dolores.

Discografia[modifica]

  • Tierra de sueños (Demo, 1998)
  • Toricántaros (Jazzorca Records, 1999)
  • Juan Pablo Villa, cançons per guitarra i veu (Producción independiente, 2002)
  • Ya y Li, suite per piano, guitarra i tabla (Ediciones Pentagrama, 2004)
  • Un pájaro en el alambre (Producción independiente, 2006)
  • La gruta de baba (Intolerancia, 2007)

En col·laboració[modifica]

  • Alejandro Chávez, Mauricio Díaz, Juan Pablo Villa (Producción independiente, 2003)
  • Vientos y lugares, en col·laboració amb Refree i Cabezas de Cera, 2008.
  • Xolo, en col·laboració amb Mardonio Carballo, 2012.

Referències[modifica]

  1. Acuña, Carlos. «Juan Pablo Villa y la melancolía del caracol» (en español). Eme equis 272. Arxivat de l'original el 7 de abril de 2013. [Consulta: 18 octubre 2012]. «A lo largo de su carrera Juan Pablo Villa ha tenido muchos maestros. Aprendió a tocar el piano desde pequeño con profesores particulares; sabe tocar, además, el acordeón y la guitarra, y ha viajado por el mundo aprendiendo todo lo referente a la técnica vocal, su especialidad. Pero si alguien le enseñó realmente a utilizar su voz, cuenta, fue el agua.»
  2. Lorenzano, Sandra. «Mardonio Carballo. Hablemos de poesía» (en español). Revista de la Universidad de México, agosto 2012. [Consulta: 18 octubre 2012]. «No sólo porque tiene una sensibilidad fuera de lo común, sino porque ha estudiado como pocos en nuestro país las posibilidades de la voz como elemento de construcción sonora. Dicen que aprendió del agua. De las profundidades de un lago cuando tenía sólo diez años. También lo aprendió de los inuit, de los cardencheros de Durango, de los japoneses de Nanto, de los mongoles. Y ahora lo aprende con Mardonio y su raíz náhuatl. La garganta de Juan Pablo es fuente de sonidos y de silencios.»
  3. Zapata Pacheco, José Juan. «Juan Pablo Villa, el hombre voz; su único instrumento, la garganta» (en español). Milenio.com, 04-10-2010. [Consulta: 18 octubre 2012]. «La apuesta de Juan Pablo Villa es una de las más arriesgadas de la música que se hace en México. Peregrino de países como la trova, el jazz o la música de concierto, Juan Pablo se siente más cómodo despojado de etiquetas o de instrumentos.»
  4. Acuña, Carlos. «Juan Pablo Villa y la melancolía del caracol» (en español). Eme equis 272. Arxivat de l'original el 7 de abril de 2013. [Consulta: 18 octubre 2012]. «“No soportaba la idea de que la gente que iba a verme a mí, tuviera que escuchar a todos los miembros de la camada rolera (sic), muchos de los cuales eran infumables para mí. Me parecía una falta de respeto para el público”, dice ahora, cuidándose de no soltar nombres.»
  5. Acuña, Carlos. «Juan Pablo Villa y la melancolía del caracol» (en español). Eme equis 272. Arxivat de l'original el 7 de abril de 2013. [Consulta: 18 octubre 2012]. «Juan Pablo decidió entonces dedicarle toda la atención a sus posibilidades vocales. Empezó a viajar. Se quedó varios meses en Francia para desarrollar su técnica vocal. Investigó técnicas no académicas, principalmente relacionadas con los cantos tradicionales de diferentes lugares del mundo.»
  6. Zapata Pacheco, José Juan. «Juan Pablo Villa, el hombre voz; su único instrumento, la garganta» (en español). Milenio.com, 04-10-2010. [Consulta: 18 octubre 2012]. «Me fui a Sapioriz, Durango, en el 2006, donde estuve unos cuantos días, unos cuatro, y fuimos a visitar varias partes del pueblo, sus plantíos de pepino, nos fuimos a bañar al río. Y no perdían oportunidad ellos de cantar canciones, todo el tiempo estaban cante y cante. Fue muy lindo. Yo les hice mi interpretación de “Al pie de un árbol”. (...) Nos pusimos a cantar y les pedí permiso para cantar con ellos. Cantamos “Al pie de un árbol”, “Ojitos negros” y “Yo ya me voy a morir a los desiertos”. Y pues fue una experiencia súper linda, poderosísima para mí, poder cantar esas piezas con ellos.»
  7. Jiménez, Arturo. «Meia da Shonta, espectáculo de música y poesía partirá a Europa» (en español). La Jornada, 26-06-2011. [Consulta: 18 octubre 2012]. «Villa utiliza loopers y multiefectos para duplicar y triplicar su voz –que es canto e instrumento que abreva de tradiciones como la inuit, la mongola y la cardenche del norte de México–, interpreta canciones populares de manera tal que renueva la tradición y los dolores, como la migración ("Sólo en pensar que ando lejos de mi tierra, nomás me acuerdo, me dan ganas de llorar"), y ejecuta el piano o aparatos musicales huidos de la convención, como matófonos o tubos de plástico.»

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Juan Pablo Villa