Juju

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una il·lustració victoriana de 1873 d'una "casa de ju-ju" al golf de Benín que mostra cranis i ossos fetitxitzats
L'encanteri del juju protegint el caiuc al riu Surinam, Surinam, 1955

Juju o ju-ju (francès: joujou, derivat de 'jouet', 'joguet'[1]) és un sistema de creences espirituals que incorpora objectes, com ara amulets i els encanteris utilitzats en la pràctica religiosa, com a part de la bruixeria a l'Àfrica occidental. El terme s'ha aplicat a les religions tradicionals d'Àfrica Occidental.[2][3][4]

El terme "juju" i les pràctiques que s'hi associen, van viatjar de l'Àfrica occidental a Amèrica, arran del comerç d'esclaus a través de l'Atlàntic, i encara sobreviuen en alguns llocs, particularment entre els diferents grups de negres cimarrons que han conservat les seves tradicions africanes .

Visió de conjunt[modifica]

El juju és utilitzat, de vegades per fer complir un contracte o garantir-ne el compliment. Aquest també pot ser el cas en el context de la migració, la tracta de persones i la prostitució forçada. En un escenari típic, una dona nigeriana rep un encanteri juju abans de ser enviada a Europa per a la prostitució. L'encanteri del juju pretén assegurar-se que pagarà als seus contrabandistes o traficants i no s'escaparà.[5][6][7] El "metge bruixot" que organitza l'encanteri rep uns diners per fer aquest servei[6]

Contràriament a la creença comuna, el vodú no està relacionat amb el juju, malgrat les similituds lingüístiques i espirituals. Hi hauria d'haver un bon juju, que podria provenir de gairebé totes les bones accions; El juju dolent es podria crear de manera inversa. A més el juju, per descomptat, té influència en la sort i la fortuna. Típics d'aquesta superstició són articles petits que es porten al damunt de manera similar a les joies, que normalment contenen "drogues" que són produïdes per "metges bruixots"

El terme "juju" s'utilitza habitualment per referir-se al sentiment d'alguna cosa. Per exemple, si una persona se sent afectada per un objecte o un lloc, diríem que l'objecte o el lloc tenen "mal juju".

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Joujou" al Diccionari Larousse (francès)
  2. «Juju | Definició de Juju a Dictionary.com». Dictionary.reference.com. [Consulta: 5 juliol 2013] (anglès)
  3. Harper, Douglas. «juju». Online Etymology Dictionary (anglès)
  4. Augustus Ferryman Mockler-Ferryman, Imperial Africa: the rise, progress and future of the British possessions in Africa, Volum 1, 1898 (anglès)
  5. «Sex trafficker used African witchcraft to smuggle children for prostitution». The Telegraph, 29-10-2012.
  6. 6,0 6,1 «People & Power – The Nigerian Connection». Al Jazeera, 11-06-2012.
  7. ; Fick, Maggie«FT Seasonal Appeal: The long and dangerous road to slavery», 03-12-2015. [Consulta: 3 desembre 2015].