Kenken

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula jocKenken
Tipustrencaclosques de lògica Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc web oficialkenkenpuzzle.com Modifica el valor a Wikidata
Exemple de KenKen (solució).

Kenken (japonèsKen, Kashiko),[1] també denominat Kenko o KenDoku (versions no autoritzades es denominen de vegades Mathdoku o Calcudoku)[2][3] és un trencaclosques creat per Tetsuya Miyamoto amb l'objectiu d'exercitar la ment.[1][4]

Les regles són no repetir cap número en files o columnes i les regions marcades de formes diverses han d'estar ocupades per números que formin la xifra exacta mitjançant les operacions indicades: suma, resta, multiplicació o divisió. Si no s'indica el contrari, generalment els dígits poden repetir-se dins d'una regió, sempre que no es trobin en la mateixa fila o columna.

Kenken és una variant del Sudoku; la diferència és que en el Sudoku els dígits no tenen un ordre lògic i poden ser intercanviats per dibuixos o lletres, mentre que en aquest cas sí que es fa ús del valor assignat a cada cel·la.

Variants[modifica]

Inshi no heya és una variant del Kenken creada per Nikoli, on totes les operacions són multiplicacions. També hi ha versions on el símbol de l'operació correcta no està descrit a algunes de les regions, i s'ha de determinar. Alguns autors també poden incloure operacions més complexes, incloent l'exponenciació, el mòdul i operacions binàries. Finalment també hi ha variants amb un rang de valors més ampli, incloent el zero o valors negatius.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 A New Puzzle Challenges Math Skills, New York Times, February 8, 2009
  2. «KenDoku renamed to CalcuDoku». Conceptis Puzzles.
  3. «Puzzle Madness: Frequently asked questions». Arxivat de l'original el 2021-01-19. [Consulta: 15 desembre 2020].
  4. Tetsuya Miyamoto creates KenKen. Train your brain, The Times, 21 March 2008

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kenken