L'ultimo giorno di Pompei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióL'ultimo giorno di Pompei

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalòpera Modifica el valor a Wikidata
CompositorGiovanni Pacini Modifica el valor a Wikidata
LlibretistaAndrea Leone Tottola Modifica el valor a Wikidata
Llengua del terme, de l'obra o del nomitalià Modifica el valor a Wikidata
Data de publicaciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Gènereòpera Modifica el valor a Wikidata
Parts2 actes Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióPompeia Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientacióerupció del Vesuvi del 79 Modifica el valor a Wikidata
PersonatgesAppio Diomede (en) Tradueix, Pubblio (en) Tradueix, Sallustio (en) Tradueix, Fausto (en) Tradueix, Gran sacerdote (en) Tradueix, Ottavia (en) Tradueix, Clodio (en) Tradueix i Menenio (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena19 novembre 1825 Modifica el valor a Wikidata
EscenariTeatro San Carlo Modifica el valor a Wikidata

L'ultimo giorno di Pompei (en italià, L'últim dia de Pompeia) és una òpera en tres actes amb música de Giovanni Pacini i llibret en italià d'Andrea Leone Tottola. Es va estrenar al Teatro San Carlo de Nàpols el 19 de novembre de 1825.

Argument[modifica]

La trama es desenvolupa a Pompeia, l'any 79 poques hores abans de l'erupció del Vesuvi. Relata l'amor del tribú Appio cap a Ottavia, dona del nou primer magistrat Sallustio. Al no correspondre al seu amor, Appio medita una venjança contra Ottavia i el seu marit. Fingeix que la dona té un amant, i ho fa de manera que el mateix Sallustio ho descobreixi i la condemni a mort.

Quan Ottavia va a ser enterrada viva, Pubblio, el principal col·laborador d'Appio, ple de remordiments desvetlla la trama d'aquest, amb el que es deté la sentència. En aquest moment el Vesuvi entra en erupció, i destrueix la ciutat. Sallustio i la seva dona són salvats pel fill Menenio que arriba en una biga, mentre que els altres fugen espaordits.