La Candelaria

Plantilla:Infotaula geografia políticaLa Candelaria
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 4° 35′ 30″ N, 74° 04′ 27″ O / 4.5917°N,74.0741°O / 4.5917; -74.0741
EstatColòmbia
DepartamentCundinamarca
MunicipiBogotà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície2,06 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud2.600 m Modifica el valor a Wikidata
Monument nacional de Colòmbia

Lloc weblacandelaria.gov.co Modifica el valor a Wikidata

La Candelaria és un barri de Bogotà que es troba al centre-est de la ciutat. Es va fundar el 1538 amb la construcció de la seva primera església. Actualment és un important centre turístic, educatiu i comercial.

Història[modifica]

Hom creu que en aquest lloc Gonzalo Jiménez de Quesada hi va fundar, el 6 d'agost de 1538, Bogotà. La localitat pren el nom de l'església de La Candelaria.[1] A l'abril de 1539 es va començar a desenvolupar l'actual plaça de Bolívar. Allí es va idear el traçat de la ciutat establint-se com a plaça principal i el lloc de la parròquia de Sant Pere que, més endavant, es convertiria amb la Catedral de la Immaculada Concepció.

Al segle xx la ciutat va créixer quedant la plaça i la catedral com a centre tradicional de la ciutat i seu dels poders colonials primer i republicans després.[2][3] En la dècada del 1970 es va crear la corporació de La Candelaria per a rescatar el patrimoni històric dels barris de la Catedral, La Concordia i La Candelaria.[4][5][6] El 4 de desembre de 1974 el Consell de Bogotà va crear l'Alcaldia Menor de La Candelaria, fet que possibilitaria que el 1991 fos reconeguda com una de les 20 localitats del Districte Capital de Bogotà per a triar per primera vegada la seva Junta Administradora Local.[7]

Carrer de La Candelaria

La Candelaria es troba a les faldes del turó de Guadalupe amb un notable pendent que baixa cap a l'oest i nord-oest. Els rius San Francisco i San Agustín corren actualment per canals subterranis sota les avingudes Jiménez i Sexta, respectivament. A la primera es va construir l'Eix Ambiental i part de les aigües recorren la superfície a manera d'una gran font longitudinal.

Alguns llocs d'interès del barri són el Palacio de San Carlos, el Museu de Vestits Regionals (antiga casa de Manuelita Sáenz ), la Biblioteca Luis Ángel Arango, el Centre Cultural Gabriel García Márquez, el Museu Botero, la casa natal de Rafael Pombo, la seu central de la Universitat dels Andes i el Teatro de Cristóbal Colom.[8][9]

Referències[modifica]

  1. «Copia archivada». Arxivat de l'original el 7 de agosto de 2013. [Consulta: 7 agost 2013].
  2. Jiménez, Gumersindo Cuéllar. «Alrededores de Bogotá. Iglesia de Egipto» (en castellà). www.bibliotecadigitaldebogota.gov.co. [Consulta: 3 febrer 2024].
  3. Jiménez, Gumersindo Cuéllar. «Iglesia de Egipto. Plaza "General Maza"» (en castellà). www.bibliotecadigitaldebogota.gov.co. [Consulta: 3 febrer 2024].
  4. Rodríguez, Gloria Amparo. «La gestión ambiental urbana en la localidad de la Candelaria» (en castellà). www.bibliotecadigitaldebogota.gov.co. [Consulta: 3 febrer 2024].
  5. Candelaria (Bogotá, Colombia) Corporación La. «La Candelaria : el centro histórico de Santafé de Bogotá / Corporación La Candelaria ; investigación y textos Alberto Saldarriaga Roa ; fotografía Camilo Gómez Durán.» (en castellà). www.bibliotecadigitaldebogota.gov.co. [Consulta: 3 febrer 2024].
  6. «Corporación Barrio La Candelaria : 1982-1988 / prólogo Belisario Betancur Cuartas ; presentación Genoveva Carrasco de Samper.» (en castellà). www.bibliotecadigitaldebogota.gov.co. [Consulta: 3 febrer 2024].
  7. González, Valeria Caballero. «Clientelismo y participación ciudadana: un análisis de la localidad de La Candelaria en Bogotá» (en castellà). www.bibliotecadigitaldebogota.gov.co. [Consulta: 3 febrer 2024].
  8. Información, Grupo Gestión de. «Caracterización del sector educativo Localidad de La Candelaria año 2015» (en castellà). www.bibliotecadigitaldebogota.gov.co. [Consulta: 3 febrer 2024].
  9. Orjuela, Óscar. «Testimonio de Óscar Orjuela sobre los bares de la calle décima en La Candelaria» (en castellà). www.bibliotecadigitaldebogota.gov.co. [Consulta: 3 febrer 2024].

Vegeu també[modifica]