Vés al contingut

La Mata (Mura)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
la Mata
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xviii
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMura (Bages) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAl sud del coll d'Estenalles, poc abans d'entrar als límits del Parc Natural St. Llorenç de Munt (Mura, Bages)
Map
 41° 39′ 57″ N, 1° 59′ 23″ E / 41.665868°N,1.989831°E / 41.665868; 1.989831
IPA
IdentificadorIPAC: 16823

La Mata és un mas al sud tant del coll d'Estenalles (870,4 m) com del terme de Mura (el Bages). És a una elevació d'uns 912 m. Està catalogat a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Arquitectura[modifica]

Masia de planta rectangular i coberta a dues vessants. Un barri tanca el mas per la cara de ponent. Consta de planta baixa i dos pisos. Les obertures, no gaire grans, es disposen regularment al llarg dels murs. Cal distingir dues parts al mas, fruit de dues etapes constructives. L'entrada secundària és d'estructura rectangular i de llinda, i la principal, orientada a migdia, és també rectangular però amb arc lleugerament escarser. L'aparell és molt irregular, amb alguns trossos d'obra barrejats entre els carreus i algunes parts dels murs amb arrebossat. Una barbacana recorre la teulada. Al sud-oest hi ha una masoveria petita amb coberta a doble vessant.[1]

Història[modifica]

Els propietaris del mas asseguren que la casa està documentada des del segle xii (1150). A mitjans del segle xix l'hereu de la masia de la Mata, Francesc Mata de la Barata i Guitart, va decidir traslladar, per raons bàsicament de seguretat, la residència familiar de la Mata a la vila de Terrassa, on va fer construir un habitatge urbà. Tot i així mantingué la propietat de la casa. Actualment és un restaurant.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Mata
  1. 1,0 1,1 «Mas la Mata». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 9 novembre 2015].