María Soriano de Montañés

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaría Soriano de Montañés
Biografia
Naixementp. segle XIX Modifica el valor a Wikidata
Mort17 febrer 1865 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant d'òpera, actriu Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsConsuelo Montañés Soriano, Adelaida Montañés Soriano Modifica el valor a Wikidata

María Soriano de Montañés (p. segle XIX - Madrid, 17 de febrer de 1865) va ser una cantant i actriu d'òpera i sarsuela espanyola.

Hom afirma que va distingir-se com a cantant en la seva joventut al Teatre de la Cruz de Madrid.[1] Considerada inicialment una actriu de segon ordre, va recórrer teatres de diverses províncies espanyoles i de teatres de segon ordre de Madrid cantant òperes, acompanyada pel seu espòs, Joaquín Montañés,[2] amb qui va tenir dues filles: les sopranos Adelaida i Consuelo Montañés.[2] Va actuar al Teatre de Varietats i al Teatre de Buenavista, en aquest en la mateixa companyia que Carlota Villó i Mercedes Aznar, a la segona meitat de la dècada del 1840.[3] Des del moment de l'aparició del gènere de la sarsuela s'hi va vincular, interpretant principalment els personatges caricaturescos,[1] sent una de les primeres actrius que es va distingir en aquesta mena d'interpretacions.[4] Hom afirma que a vegades pecava d'exagerada quan actuava, però que quan l'encertava era perfecte per als caricaturescos.[2] Va estrenar fins a 35 sarsueles i va continuar actuant fins a la seva mort sense que se li ressentís la veu.[2] El dramaturg Luis de Olona va escriure molts papers en les seves obres per a Soriano.[1] Segons Saldoni, va aconseguir ser molt aplaudida i estimada pel públic madrileny.[4] La seva mort va succeir a Madrid el 17 de febrer de 1865, i va ser enterrada a l'església sagramental de Sant Nicolau de Bari.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Necrología». La Bolsa, 23-02-1865.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Cotarelo y Mori, Emilio «Ensayo histórico sobre la zarzuela, o sea el drama lírico español desde su origen a fines del siglo XIX». Boletín de la Real Academia Española, vol. 21, 1934, pàg. 113-114, 160.
  3. Cambronero, Carlos. Crónicas del tiempo de Isabel II (en castellà). Madrid: La España Moderna, 1890, p. 96, 108. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Saldoni Remendo, Baltasar. Diccionario biográfico-bibliográfico de efemérides de músicos españoles (en castellà). Madrid: A. Pérez Dubrull, 1880, p. 48.