Messidor (Bruneau)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióMessidor
Forma musicalòpera Modifica el valor a Wikidata
CompositorAlfred Bruneau
LlibretistaÉmile Zola
Lletra deÉmile Zola Modifica el valor a Wikidata
Llengua del terme, de l'obra o del nomfrancès
Data de publicaciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrame lyrique
Partsquatre
Estrena
Estrena19 de febrer de 1897
EscenariÒpera de París,

Messidor és una òpera en quatre actes composta per Alfred Bruneau sobre un llibret francès d'Émile Zola. S'estrenà a París el 19 de febrer de 1897.[1] Actuà en el rol de baríton el cantant belga Jean Noté.[2]

L'òpera rep el nom del desè mes del calendari republicà francès.[3] Tot i que inicialment va tenir èxit, la popularitat de Messidor es va veure afectada pel cas Dreyfus, que s'estava produint en el moment de l'estrena de l'òpera. A causa del fet que tant Bruneau com el seu bon amic Zola van ser partidaris actius d'Alfred Dreyfus, durant el seu judici per traïció a la pàtria, el públic francès no va veure amb bons ulls la música del compositor durant diversos anys.[4] Les col·laboracions entre Bruneau i Zola, entre les quals Messidor és la més notable, es van considerar un intent d'una alternativa francesa al moviment verista italià.[5]

Referències[modifica]

  1. Dades a operone.de
  2. * Edita Enciclopèdia Espasa, vol. 38, pàg. 1249. (ISBN 84-239-4538-3)
  3. Smith, Richard Langham: "Messidor (i)", Grove Music Online ed. L. Macy), http://www.grovemusic.com Arxivat 2008-05-16 a Wayback Machine.
  4. Smith, Richard Langham: "Bruneau, (Louis Charles Bonaventure) Alfred", Grove Music Online ed. L. Macy, http://www.grovemusic.com Arxivat 2008-05-16 a Wayback Machine.
  5. Smith, Richard Langham: "Zola, Emile", Grove Music Online ed. L. Macy, http://www.grovemusic.com Arxivat 2008-05-16 a Wayback Machine.