Vés al contingut

Mirna Lacambra Domènech

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMirna Lacambra Domènech

Mirna Lacambra rep la Creu de Sant Jordi de mans del President Pujol (2001) (2001) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 juny 1933 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
Sabadell (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori Superior de Música del Liceu Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista cultural, cantant Modifica el valor a Wikidata
VeuSoprano Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Premis

Mirna Lacambra Domènech (Sabadell, 7 de juny de 1933)[1][2] és una soprano i promotora musical catalana.[3]

Biografia[modifica]

Després de fer les primeres classes de piano amb la mestra sabadellenca Maria Paresols, el curs 1957-1958 es va matricular al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, on va cursar la carrera de piano i de cant amb Eugenia Kemeny.[4][3] Al llarg dels estudis, en què va obtenir màximes qualificacions, va començar a actuar al Teatre del Liceu. El seu primer contacte amb la sarsuela va tenir lloc durant la dècada de 1960 al Teatro de la Zarzuela.[5]

Al llarg de la seva dilatada carrera artística com a cantant, l'han dirigida mestres com Anton Guadagno, Uve Munt, Leopold Hager i Giorgio Sebastian, entre altres. Ha comptat amb directors d'escena de la talla de Felsestein, Jean Pierre Ponelle i Friedrich. Ha interpretat òpera a nombrosos escenaris d'Europa, dels Estats Units i de l'Amèrica del Sud, com ara Santa Fe de Nou Mèxic, on va estrenar l'òpera Yerma, de Villa-Lobos, juntament amb Frederica von Stade.[4]

L'any 1982 va contribuir a la fundació de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell (AAOC) i quatre anys més tard, el 1986, abandonà la carrera musical per dedicar-se plenament a l'organització i direcció de les temporades d'òpera de Sabadell.[6] Per mitjà d'aquesta associació, i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Sabadell, es va crear el Circuit d'Òpera a Catalunya, que permet representar per diverses ciutats catalanes les diferents produccions operístiques produïdes a Sabadell. L'any 1987 va contribuir que l'AAOC fundés l'Orquestra Simfònica del Vallès. També va patrocinar el Concurs Engenio Marco per a Joves Cantants, refundat en l'Escola d'Òpera de Sabadell. L'any 2024 va fer públic que pel gener del 2025 deixaria la direcció artística del Circuit d'Òpera a Catalunya, gestionat des del 2021 per la Fundació Òpera de Catalunya.[7]

Premis i reconeixements[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Mirna Lacambra i Domènech | enciclopedia.cat». [Consulta: 5 juny 2024].
  2. Vila, Irene. «Mirna Lacambra: "Vull viure el temps suficient per veure el teatre de l'Eix Macià acabat i funcionant"». Ràdio Sabadell. Arxivat de l'original el 14 de juliol 2014. [Consulta: 10 juliol 2014].
  3. 3,0 3,1 Ustrell, Ricard «Sabadellencs: Mirna Lacambra. Semblança». Quadern de les idees, les arts i les lletres, 167, 2008, pàg. 35-40. ISSN: 2385-4979.
  4. 4,0 4,1 «Mirna Lacambra». Ajuntament de Sabadell. [Consulta: 4 març 2014].[Enllaç no actiu]
  5. Casares Rodicio, & González Peña, M. L. (2002). Diccionario de la zarzuela : España e Hispanoamérica / director y coordinador general: Emilio Casares Rodicio ; colaboradores: Ma. Luz González Peña ... [et al.]. Instituto Complutense de Ciencias Musicales.
  6. Casares Rodicio, & González Peña, M. L. (2002). Diccionario de la zarzuela : España e Hispanoamérica / director y coordinador general: Emilio Casares Rodicio ; colaboradores: Ma. Luz González Peña ... [et al.]. Instituto Complutense de Ciencias Musicales.
  7. Plans, Guillem. «Mirna Lacambra deixa la direcció artística de l'òpera als 90 anys», 04-06-2024. [Consulta: 5 juny 2024].
  8. «Mirna Lacambra Domènech». [Consulta: 5 juny 2024].
  9. «Sabadell lliura a Mirna Lacambra la medalla de la ciutat al mèrit cultural». 10 de març de 2006. VilaWeb. [Consulta: 4 març 2014].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]