One Life

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaOne Life

Cartell internacional de la pel·lícula
Fitxa
DireccióJames Hawes Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióIain Canning, Emile Sherman i Guy Heeley Modifica el valor a Wikidata
GuióLucinda Coxon i Nick Drake Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHauschka Modifica el valor a Wikidata
FotografiaZac Nicholson Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeLucia Zucchetti Modifica el valor a Wikidata
ProductoraSee-Saw Films, BBC Film i FilmNation Entertainment Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros. Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena2023 Modifica el valor a Wikidata
Durada109 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàNo No
RodatgePraga i Londres Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2,39:1 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema biogràfic i drama Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióPraga Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt13097932 Filmaffinity: 242695 Allocine: 286437 Rottentomatoes: m/one_life Letterboxd: one-life-2023 Allmovie: vm14045139124 Metacritic: movie/one-life-2023 TMDB.org: 760774 Modifica el valor a Wikidata

One Life (lit.'Una vida') és una pel·lícula dramàtica biogràfica britànica de 2023 dirigida per James Hawes.[1] Es basa en la història real de l'humanista anglès Nicholas Winton mentre recorda els seus esforços passats per a ajudar a grups de nens jueus a la Txecoslovàquia ocupada pels nazis a fugir al llarg dels anys 1938 i 1939, just abans del començament de la Segona Guerra Mundial. La pel·lícula és protagonitzada per Anthony Hopkins i Johnny Flynn com a Sir Nicholas Winton, amb Lena Olin, Romola Garai, Alex Sharp, Jonathan Pryce i Helena Bonham Carter en papers secundaris.[2]

La pel·lícula es va estrenar mundialment al Festival Internacional de Cinema de Toronto el 9 de setembre de 2023 i a escala europea en el Festival de Cinema de Londres de 2023. Al Regne Unit es va estrenar l'1 de gener de 2024 a càrrec de la Warner Bros. Pictures.[3][4][5] La pel·lícula va rebre ressenyes positives en la seva majoria, amb elogis per les actuacions del repartiment, particularment la de Hopkins.

Sinopsi[modifica]

Quan Nicholas Winton, corredor de borsa londinenc de 29 anys, visita Txecoslovàquia en 1938, poques setmanes després de la signatura de l'Acord de Múnic, es troba amb famílies a Praga que havien fugit de l'ascens dels nazis a Alemanya i Àustria. Viuen en males condicions, amb poca o cap habitatge o menjar, i amb por a la invasió dels nazis. Winton coneix a Doreen Warriner, cap de l'oficina de Praga del Comitè Britànic per als Refugiats de Txecoslovàquia (BCRC). Horroritzat per les condicions en els camps de refugiats, Winton decideix salvar ell mateix als nens jueus. Amb el suport actiu de la seva mare Babette, una immigrant jueva alemanya que des de llavors es va convertir a l'Església anglicana, supera obstacles burocràtics, recapta donacions i busca famílies d'acolliment per als nens portats a Anglaterra. Molts d'ells són jueus que corren un risc imminent de deportació. Comença una carrera contra el temps, ja que no és clar quant temps romandran obertes les fronteres abans de la inevitable invasió nazi.

Cinquanta anys després, el 1988, Nicholas Winton, que tenia 79 anys, va netejar part del desordre de la seva oficina, tal com li va demanar la seva esposa Grete. En ella troba els seus vells documents en els quals va registrar el seu treball per al BCRC, amb fotografies i llistes dels nens que volien posar fora de perill. Winton encara es culpa per no haver estat capaç de salvar més. Durant l'esmorzar amb el seu vell amic Martin, Winton pensa sobre què hauria de fer amb tots els documents. Està considerant donar-los a un museu de l'Holocaust, però al mateix temps vol cridar l'atenció sobre la difícil situació actual dels refugiats, per la qual cosa no ho fa.

Els documents acaben en mans de l'equip de producció de That's Life!, un programa de televisió produït per la BBC amb la presentadora Esther Rantzen. Winton és convidat a l'espectacle i se li demana que s'assegui entre l'audiència. That's Life sorprèn a Winton en convidar al programa, per a conèixer-lo, a alguns dels nens (ja adults, lògicament) que va ajudar a salvar.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

The movie set of One Life at Prague Main Railway Station
El set de filmació de la pel·lícula en l'estació principal de trens de Praga

El setembre de 2020 es va anunciar que Anthony Hopkins i Johnny Flynn participarien en una pel·lícula biogràfica sobre Sir Nicholas Winton anomenada One Life. A partir d'un guió de Lucinda Coxon i Nick Drake, Aisling Walsh l'anava a dirigir amb See-Saw Films i BBC Film com a productora a través dels productors executius Rose Garnett i Simon Gillis, i els productors Iain Canning, Emile Sherman i Joanna Laurie. FilmNation Entertainment i Cross City Films s'encarregarien de les vendes internacionals.[6] El setembre de 2022 es va revelar que James Hawes anava a dirigir el seu debut cinematogràfic, mentre que Helena Bonham Carter s'havia unit a l'elenc com a mare de Winton, Babi Winton. També es va revelar que Guy Heeley estava a bord com a productor i que el guió estaria basat en el llibre If It's Not Impossible. The Life of Sir Nicholas Winton, escrit per la seva filla Barbara Winton. També es va anunciar que s'unirien al repartiment Jonathan Pryce, Romola Garai i Alex Sharp.[7] El rodatge va tenir lloc a Londres el setembre de 2022 i la fotografia principal també es va dur a terme a Praga.[8][9][10]

La filla de Winton va demanar que Hopkins interpretés al seu pare, que va acceptar el paper després de llegir el guió.[11] El fill de Winton va elogiar la interpretació de Hopkins del seu pare.[12] Un supervivent va qualificar la pel·lícula com un «tribut apropiat».[13] Els extres que componen la recreació de l'audiència del programa són els fills reals d'aquells que Winton havia salvat.[14]

La campanya publicitària de la pel·lícula va provocar indignació quan es va ometre l'herència predominantment jueva dels nens en el transport infantil i se'ls va descriure com a «centreeuropeus».[15]

Premis[modifica]

El 19 de febrer de 2024 la pel·lícula va guanyar a Berlín el premi Cinema for Peace Dove a la pel·lícula més valuosa de l'any 2024.[16]

Referències[modifica]

  1. Massoto, Erick. «Anthony Hopkins and Helena Bonham Carter Join World War II Drama 'One Life'» (en anglès). Collider, 01-09-2022. [Consulta: 20 febrer 2024].
  2. Lee, Benjamin «One Life review – Anthony Hopkins moves in stirring second world war drama» (en anglès). , 10-09-2023 [Consulta: 20 febrer 2024].
  3. D'Alessandro, Anthony. «TIFF Lineup Unveiled Amid Strikes: Awards Contenders ‘Dumb Money’, ‘The Holdovers’, ‘Rustin’; Starry Pics For Sale With Scarlett Johansson, Kate Winslet, Michael Keaton, Viggo Mortensen & More» (en anglès americà). Deadline, 24-07-2023. [Consulta: 20 febrer 2024].
  4. «James Hawes’ One Life, starring Anthony Hopkins, announced as American Express Gala film at the 67th BFI London Film Festival» (en anglès). BFI. [Consulta: 20 febrer 2024].
  5. Goodfellow, Melanie. «James Hawes’ ‘One Life’ Starring Anthony Hopkins As “British Schindler” Heads To London Film Festival». Deadline, 11-08-2023. [Consulta: 20 febrer 2024].
  6. Wiseman, Andreas. «Anthony Hopkins & Johnny Flynn To Star In Holocaust Drama ‘One Life’ About Nicholas Winton, Who Saved 669 Children From The Nazis; See-Saw & FilmNation Launch For Toronto Market» (en anglès). Deadline, 09-09-2020. [Consulta: 20 febrer 2024].
  7. Bamigboye, Baz. «Helena Bonham Carter Joins Anthony Hopkins And Johnny Flynn In Holocaust Rescue Drama ‘One Life’; ‘Black Mirror’ Director James Hawes To Make Feature Debut». Deadline, 01-09-2022. [Consulta: 20 febrer 2024].
  8. «Now Filming in London: September 2022» (en anglès). Film London. [Consulta: 20 febrer 2024].
  9. «Nicholas Winton biopic ‘One Life’, with Anthony Hopkins, to shoot in Prague this autumn» (en anglès). The Prague Reporter, 02-09-2022. [Consulta: 20 febrer 2024].
  10. «One Life films in Prague and UK with Anthony Hopkins, Johnny Flynn». www.kftv.com. [Consulta: 20 febrer 2024].
  11. Singh, Anita. «Sir Nicholas Winton’s family said film could only go ahead if Anthony Hopkins was cast» (en anglès). Telegraph.co.uk, 30-12-2023. [Consulta: 10 abril 2024].
  12. «Sir Nicholas Winton: Holocaust saviour's son lauds 'extraordinary' film» (en anglès). BBC.com, 12-10-2023. [Consulta: 10 abril 2024].
  13. Horsburgh, Lynette; Jones, Abbie. «Sir Nicholas Winton: Woman saved by Holocaust hero praises new film» (en anglès). BBC.com, 04-01-2024. [Consulta: 10 abril 2024].
  14. Alberge, Dalya. «‘The worst meeting I have ever had’: why a Kindertransport hero rejected a film about his life» (en anglès). TherGuardian.com, 30-12-2023. [Consulta: 10 abril 2024].
  15. Yossman, K. J. «Anthony Hopkins Holocaust Feature ‘One Life’ Amends Marketing Materials to Include Jews Following Backlash» (en anglès). Variety.com, 04-01-2024. [Consulta: 20 febrer 2024].
  16. «Hillary Clinton Teases Sharon Stone On “Gigantic Bath Robe” Gown At Cinema For Peace Gala In Berlin» (en anglès). Deadline.com, 19-02-2024. [Consulta: 21 març 2024].