Orde de Carlemany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentOrde de Carlemany
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Creu del model 2007
Nom en la llengua original(ca) Orde de Carlemany Modifica el valor a Wikidata
Text del lemaORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE Modifica el valor a Wikidata
Tipusorde Modifica el valor a Wikidata
Motius del premiPremiar els mèrits distingits, en vida o a títol pòstum, realitzats per persones físiques o jurídiques, nacionals o estrangeres, en el seu àmbit d’activitat o que realitzin o hagin realitzat serveis rellevants a l’Estat andorrà. Modifica el valor a Wikidata
EpònimCarlemany Modifica el valor a Wikidata
Vigència7 desembre 2007 Modifica el valor a Wikidata - 
Rang↑  Creu dels Set Braços Modifica el valor a Wikidata ↓  Medalla al Mèrit Professional de la Comissió Interparroquial Modifica el valor a Wikidata
EstatAndorra Modifica el valor a Wikidata
Conferit perGovern d'Andorra Modifica el valor a Wikidata

L'Orde de Carlemany una condecoració civil que atorga el govern del Principat d'Andorra. Creada el 2007 pel Govern d'Andorra i després d'un període dorment, es consolida com la segona condecoració andorrana per darrere de la Creu dels Set Braços d'ençà el 2022.

Història de l'Orde de Carlemany[modifica]

El nom de l'Orde de Carlemany es refereix al fundador del Principat d'Andorra, l'Emperador Carlemany dels Francs, que va atorgar la sobirania de les Valls d'Andorra al poble que hi vivia per haver combatut amb fermesa contra els sarraïns. Des d'aquell moment, el nom de Carlemany va passar a ser un símbol nacional i és ben viu en algunes de les llegendes tradicionals andorranes.

El primer projecte de creació d’un Orde de Cavalleria de Carlemany data del mandat del veguer Lucien de Saint-André, que va ocupar la representació dels coprínceps francesos entre 1835 i 1867 – regnats del rei Louis Philippe d’Orléans i del president-emperador Napoleó III - període d’apogeu de les condecoracions arreu d’Europa.

El projecte vuitcentista establia un “orde de cavalleria sota la invocació de Carlemany, fundador del govern andorrà, per la seva carta atorgada el mes de març del 785 i conservada als arxius de l’Estat”. Aquest Orde es desenvolupava en deu articles estatutaris i malgrat el projecte, aquest no es desenvolupà al moment.

Ja entrat el segle XXI, el Govern d'Albert Pintat Santolària, a iniciativa del llavors ministre de Cultura Juli Minoves Triquell va crear l'Orde de Carlemany el 7 de desembre de 2007, integrant-la als "Premis Carlemany al Mèrit".

La finalitat de l'Orde de Carlemany al 2007 era «premiar els mèrits distingits adquirits per persones en el seu àmbit d'activitat o que realitzin o hagin realitzat serveis rellevants a l'Estat Andorrà».

El primer atorgament es realitzà a mitjans de l'any 2008, quan el Govern d'Andorra va concedir-ne la Medalla a l'escriptor i humanista José Luis Sampedro Sáez, per la seva trajectòria al capdavant de la Universitat d'Andorra.[1] El mateix any, el govern d'Andorra va atorgar la Gran Creu a l'arquitecte Frank Gehry, que va refusar la condecoració quan es va cancel·lar el seu projecte del nou Arxiu Nacional.[2] D'aquesta manera, i des de l'any 2008, no s'ha tornat a concedir o a proposar cap concessió per a cap altra personalitat il·lustre que s'hagi destacat pels seus mèrits envers el Principat d'Andorra.

Després de la mort de José Luis Sampedro Sáez, el 8 d'abril del 2013, l'Orde de Carlemany, al no tenir membres vius, va entrar en estatus "dorment".[2]

Tanmateix, la Llei 12/2022, de 12 de maig, de protocol i cerimonial consolida l'Orde de Carlemany com la segona condecoració andorrana i la "desperta" establint com a mínim un atorgament a l'any i diversos atorgaments automàtics que permeten reviscolar la distinció. El nou reglament de l'Orde de Carlemany va ser publicat el 22 de maig del 2024 després de la seva aprovació pel Consell de Ministres.[3]

La regulació del 2024 estableix que l'Orde de Carlemany té per objecte premiar els mèrits distingits, en vida o a títol pòstum, realitzats per persones físiques o jurídiques, nacionals o estrangeres, en el seu àmbit d’activitat o que realitzin o hagin realitzat serveis rellevants a l’Estat andorrà.

Graus de l'Orde de Carlemany[modifica]

L'Orde de Carlemany consta, actualment, dels graus següents, arran la publicació del Decret 217/2024, del 22-5-2024, d’aprovació del Reglament de l’Orde de Carlemany, en el qual l'Orde i els seus graus han estat revisats i redissenyats:

  • Gran Creu
  • Encomana
  • Creu

El Cap de Govern, actualment Xavier Espot Zamora és el president del Consell de l'Orde de Carlemany i el ministre encarregat dels Afers Exteriors, actualment Imma Tor Faus n'és el secretari general.

Tanmateix, abans de la reforma del 2024, al 2007, l'Orde constava de quatre graus:

  • Collar
  • Gran Creu
  • Creu
  • Medalla

El President d'Honor de l'Orde de Carlemany n'era el Cap de Govern del Principat d'Andorra i el President ordinari de l'Orde de Carlemany n'era el ministre encarregat de la Cultura.

A l'esborrany d'Estatuts de l' Orde de cavalleria de Carlemany elaborat pel veguer Lucien de Saint-André al segle XIX[2], primer intent d'instauració de l'Orde de Carlemany a Andorra, només s'hi incloïa un grau:

  • Cavaller de la Creu de Carlemany

El Capítol de l'Orde era presidit pel president de la República d'Andorra i el canceller era nomenat pels membres del Capítol i aprovat pel Consell sobirà de la República.

Descripció de les insígnies[modifica]

Les insígnies actualment vigents de l'Orde de Carlemany són descrites al corresponent Decret que estableix les descripcions següents:

  • Gran Creu:

Les insígnies de Gran Creu de l’Orde de Carlemany consisteixen en una placa en argent daurat de vuit puntes alternades en facetes i raigs, de 80mm de diàmetre, al centre de la qual, de 35mm, la imatge en or de Carlemany, coronat, amb l’espasa i l’orbe, rodejat per muntanyes.

Orlen la imatge les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, que tanquen una creu carolíngia, que ve acompanyada d’una banda de moiré de seda blau cel, de 100mm de diàmetre en el cas dels condecorats homes i de 50mm en el cas de les condecorades dones.

D’ella penja una creu de 60mm per 90mm, trevolada, esmaltada en blanc i blau, té al centre una imatge en or de Carlemany, coronat, amb l’espasa i l’orbe, rodejat per muntanyes. Orlen la imatge les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, que tanquen una creu carolíngia.

El conjunt ve acompanyat d’una miniatura de 20mm per 26mm reproduint la creu de l’Orde, penjant d’una cinta blau cel de 12 mm d’ample amb una roseta també blau cel sobre galó daurat. S’acompanya la mateixa roseta tipus pin de solapa de 10 mm i d’un passador de diari, en cinta blau cel de 30mm, al centre del qual hi ha la mateixa roseta.

  • Encomana:

Les insígnies de l’Encomana de l’Orde de Carlemany consisteixen en una placa d’argent de vuit puntes alternades en facetes i raigs, de 80mm de diàmetre, al centre de la qual, de 35mm, la imatge en or de Carlemany, coronat, amb l’espasa i l’orbe, rodejat per muntanyes.

Orlen la imatge les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, que tanquen una creu carolíngia, i que ve acompanyada d’una creu, de 60mm per 90mm, trevolada, esmaltada en blanc i blau, té al centre una imatge en or de Carlemany, coronat, amb l’espasa i l’orbe, rodejat per muntanyes. Orlen la imatge les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, que tanquen una creu carolíngia.

Penja del coll per mitjà d’una cinta de moiré de seda blau cel. Als atorgaments femenins, la creu penja d’un llaç complert amb la roseta blau cel i galó platejat.

El conjunt ve acompanyat d’una miniatura de 20mm per 26mm reproduint la creu de l’Orde, penjant d’una cinta blau cel de 12 mm d’ample amb una roseta també blau cel sobre galó platejat. S’acompanya la mateixa roseta tipus pin de solapa de 10 mm i d’un passador de diari, en cinta blau cel de 30mm, al centre del qual hi ha la mateixa roseta.

  • Creu:

Les insígnies de la Creu de l’Orde de Carlemany consisteixen en la creu de l’Orde, de 60mm per 90mm, trevolada, esmaltada en blanc i blau, que té al centre una imatge en or de Carlemany, coronat, amb l’espasa i l’orbe, rodejat per muntanyes.

Orlen la imatge les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, que tanquen una creu carolíngia.

Penja del coll per mitjà d’una cinta de moiré de seda blau cel. Als atorgaments femenins, la creu penja d’un llaç complert sense roseta.

El conjunt ve acompanyat d’una miniatura de 20mm per 26mm reproduint la creu de l’Orde, penjant d’una cinta blau cel de 12 mm d’ample. S’acompanya d’una roseta tipus pin de solapa de 8 mm també blau cel sense galó, en forma de pin de solapa, i d’un passador de diari, en cinta blau cel de 30mm.

L'Orde de Carlemany pot atorgar-se en format de Placa d'honor o de Corbata d'honor per a persones jurídiques i per aquelles entitats que tenen reconegut l'ús de bandera.

Dissenys anteriors a la reforma

Les insígnies de l'Orde de Carlemany del 2007 van ser fabricades per la prestigiosa joieria britànica Spink & Son.[4]

  • Collar: es desconeix el disseny del Collar.
  • Gran Creu: conjunt consistent en una placa de vuit puntes, rafegada i banyada en or, al centre de la qual se situen els quatre quarters que conformen l'Escut d'Andorra, disposats de manera circular i sense esmaltar, orlats per un cercle blau marí, on es contenen les lletres VIRTUS UNITA FORTIOR, lema del Principat d'Andorra. La placa va acompanyada d'una banda vermella, de la qual penja a través d'una suspensió consistent en l'escut d'Andorra esmaltat, la creu de l'Orde, ancorada i en plata daurada, al centre de la qual hi ha el bust de Carlemany, de perfil, sense coronar, també en plata daurada, orlada per un cercle blau marí, on es contenen les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, la divisa de l'Orde.

La Gran Creu de l'Orde de Carlemany ve presentada en un estoig de cuir vermell, amb l'Escut d'Andorra gravat a la tapa. També s'inclou una miniatura de la Creu, sense escut, suspesa d'una cinta vermella.

  • Creu: no s'ha fabricat, avui dia, un conjunt específic de Creu de l'Orde de Carlemany, però coneixent la Gran creu, pot deduir-se que la Creu consisteix en una creu ancorada, en plata daurada, pendent a una cinta vermella d'una suspensió consistent en l'Escut d'Andorra esmaltat, al centre de la qual hi ha el bust de Carlemany, de perfil i sense coronar, també en plata daurada, orlada per un cercle blau marí, on es contenen les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, la divisa de l'Orde.
  • Medalla: és l'única peça de la qual s'han publicat fotografies, corresponents a la concessió feta a José Luis Sampedro Sáez. Consisteix en una medalla de plata, d'estil britànic, on apareix l'efígie de Carlemany amb muntanyes de fons i orlada per la divisa ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE.

Membres de l'Orde de Carlemany[modifica]

Gran Creu
  • Frank Gehry (2008) - retornada
  • Xavier Espot Zamora (2022) - atorgament automàtic previst a la Llei en tant que president del Consell de l'Orde de Carlemany
  • Carles Ensenyat Reig (2022) - atorgament automàtic previst a la Llei en tant que síndic general i al reglament en tant que membre del Consell de l'Orde de Carlemany
  • Imma Tor Faus (2023) - atorgament automàtic previst a la Llei en tant que secretària general del Consell de l'Orde de Carlemany
Medalla

Referències[modifica]

  1. 324cat. «José Luís Sampedro rep el primer reconeixement Carlemany al mèrit atorgat pel govern d'Andorra», 20-05-2008. [Consulta: 10 novembre 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 «El País de les Ordes Perdudes». Bondia.ad, 18-10-2021. [Consulta: 10 novembre 2023].
  3. BOPA. «Decret 217/2024, del 22-5-2024, d’aprovació del Reglament de l’Orde de Carlemany», 22-05-2024. [Consulta: 29 maig 2024].
  4. «Adjudicació definitiva relativa a producció de medalles de l'Ordre de Carlemany relatives als Premis Carlemany al Mèrit 2008». Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, 20-05-2009. [Consulta: 17 març 2015].

Enllaços externs[modifica]