Pandero quadrat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'instrument musicalPandero quadrat
Tipusinstrument musical Modifica el valor a Wikidata
Originari deEspanya Modifica el valor a Wikidata
Immaculada Tubau tocant el pandero en el comiat del 40è Congrés Català d'Esperanto.
Immaculada Tubau tocant el pandero en el comiat del 40è Congrés Català d'Esperanto.

El pandero quadrat és un instrument de percussió propi d'algunes zones de la península Ibèrica, sobretot el nord-oest (Galícia, Portugal, Lleó, Astúries) i Catalunya. Consisteix en un marc de fusta cobert per una pell (generalment de cabra) tibada. A dins sol portar cordes tensades d'on pengen picarols, a més de cigrons o pedretes que fan soroll quan se sacseja. A Catalunya, aquest instrument s'aguanta amb una mà o, si és de grans dimensions, es recolza a la cintura, mentre es fa sonar picant-lo amb una o ambdues mans. A altres zones de la Península, sovint es toca amb una baqueta.

A Catalunya[modifica]

A Catalunya, el pandero quadrat era tocat tradicionalment per dones per a acompanyar les anomenades cançons de pandero, composicions lliures i improvisades.[1]

El pandero anava associat sobretot amb les confraries de la Verge del Roser. Per recaptar diners per a la confraria i les seves activitats, les confrares assistien a grans àpats (casaments, batejos, etc.) i a l'hora de la sobretaula cantaven, a ritme del pandero, cançons improvisades amb lletres que lloaven els presents. Alhora, molts assistents oferien donacions a les confrares.[2] Degut a aquesta vinculació amb la Verge del Roser, a Catalunya molts panderos porten pintats una rosa a una cara i un imatge de la Mare de Déu a l'altra.[3] Els panderos dedicats a aquest ús a Catalunya eren sovint de molt grans dimensions.

Referències[modifica]

  1. «Recuperant el pandero quadrat». Vilaweb, 15-12-2011. [Consulta: 16 agost 2015].
  2. «Les cançons de pandero quadrat i la confraria del roser». La Xermada (Ajuntament de Sitges), 15-08-2014. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 15 agost 2016].
  3. «Cançons de pandero». Museu Etnològic de Barcelona. [Consulta: 16 agost 2015].