Vés al contingut

Pare llop

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgePare llop

Dibuix del Pare llop amb la muntanya de Montserrat al fons, segons una intel·ligència artificial Modifica el valor a Wikidata
Tipusespantacriatures Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia catalana Modifica el valor a Wikidata
Dades
PseudònimEncortador de llops i Puto vell Modifica el valor a Wikidata
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Altres
Equivalentsaginer, home del sac i Miquelot Modifica el valor a Wikidata

El Pare Llop, també conegut com Encortador de llops, és un espantacriatures de la cultura popular de Catalunya i del País Valencià.

En la cultura popular catalana es coneix com a Pare Llop un home que ha adquirit poder sobre els llops, els quals l'obeïen com a llur rei. Els pastors i ramaders que estaven en bones relacions amb ell, eren respectats pels llops, però els qui no hi volien tractes amistosos es veien acomesos per aquests animals.[1] En dies de grans freds o tempestes, baixa als poblats a demanar una mica de menjar. No convé negar-li res, car pot fer que els llops ataquin els ramats o que els respectin.[2] Un ric pagès de la Terra Ferma no va tornar a prosperar fins que feu les paus amb el Pare llop.

És una llegenda semblant a la de l'home del sac, un home vell que segresta criatures. Algunes variants esmenten que té la capacitat de convertir-se en llop, o que es vesteix amb pells d'aquest animal.[2] També és conegut com el Puto vell variant arreplegada a la localitat de Benifato.[3] La seua història és la mateixa que la de Les set germanes.[3][4]

En la cultura i tradició occitanes, l'equivalent del Pare llop seria la figura del lobatièr.[5]

Referències[modifica]

  1. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «Pare llop». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  2. 2,0 2,1 Gisbert, 2007, p. 153.
  3. 3,0 3,1 Gisbert, 2007, p. 154.
  4. Garcia Galan, Àlex. «Rondalla de les set germanes», 08-03-2016. [Consulta: 6 febrer 2017].
  5. «Betevé - #aranésòc: los lobatièrs» (en occità). Jornalet, 24-01-2020. [Consulta: 24 gener 2020].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]