Partida d'Alpicat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la partida de Lleida. Si cerqueu el municipi del Segrià, vegeu «Alpicat».
Infotaula de geografia físicaPartida d'Alpicat
Imatge
TipusPartida rural Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaLleida Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 38′ N, 0° 35′ E / 41.64°N,0.59°E / 41.64; 0.59

Alpicat és una partida de l'Horta de Lleida, de Lleida.

D'origen islàmic,[1] no s'ha de confondre amb el municipi de Vilanova d'Alpicat (o Alpicat), al qual donà nom al separar-se'n mitjançant la Carta de Poblament de Castellblanc de Llitera, que atorgà el rei Alfons I el Cast el 13 de novembre de 1174 i situant la vila escindida al peu del Tossal Gros.

El nom d'Alpicat, de l'àrab Al-biqcat, significa "els camps enclotats"[1] i es troba, per primer cop en dita carta de poblament.

Antic vinyet fins al final del segle xix, actualment les seves terres són dedicades als conreus d'horta i arbres fruiters.

És creuada per la carretera N-240, al costat de la qual es troben les basses d'Alpicat, construïdes entre el 1901 i el 1932 per depurar l'aigua del canal de Pinyana (que hi arriba a través de la séquia del Cap), destinada al proveïment d'aigua potable a la ciutat de Lleida, i on es construïren unes famoses piscines públiques, més tard anomenades Parc Municipal Alcalde Pons, avui en dia en desús i en projecte de reaprofitament. Dites piscines compartien espai amb l'avui desaparegut Càmping "Les Basses", únic establiment d'aquest tipus existent al Segrià.

Zona de baixa densitat de població, aquesta habita en torres i xalets.

Disposa de transport públic municipal (Línia 14 - Agrònoms) i comarcal (Línia 128 Lleida - Alpicat i Línia NL3 Corbins - Lleida - Almacelles)

Limita amb:

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Partida d'Alpicat
  • Fabià Corretgé i Blasi. Alpicat: recull històric. Institut d'Estudis Ilerdencs. Ajuntament d'Alpicat. Diputació de Lleida. Col·lecció Viles i Ciutats. Lleida 1991. ISBN 84-7234-113-5
  • Manuel Camps i Clemente. Torrefarrera i el seu entorn històric. Institut d'Estudis Ilerdencs. Ajuntament de Torrefarrera. Diputació de Lleida. Col·lecció Viles i Ciutats. Lleida 1996. ISBN 8487029825

Enllaços externs[modifica]